Afbeelding

CDA: 'Maak apart beleid voor arbeidsmigranten'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - Het CDA vraagt de gemeente om meer aandacht te besteden aan de positie van arbeidsmigranten. Deze groep is extra kwetsbaar, omdat ze vaak afhankelijk zijn van werkgevers en uitzendbureaus bij het regelen van zaken, zoals werk, huisvesting en een zorgverzekering.

Vaak spreken de arbeidsmigranten -veelal van Oost-Europese afkomst- de taal niet, waardoor ze makkelijk slachtoffer van misbruik en uitbuiting kunnen worden. "De gemeente benadert de arbeidsmigratie vanuit economisch oogpunt, maar er is weinig aandacht voor integratie en participatie van arbeidsmigranten, voor het sociaal-maatschappelijke aspecten en voor de mens achter het werk", vindt raadslid Liliana Ardon.

Informatievoorzieningen

Zij wil van het college van burgemeester en wethouders weten of er aan de kant van de arbeidsmigranten behoefte is aan goede informatievoorzieningen. Het raadslid stelt voor om een apart beleid op te stellen waarbij aandacht is voor de integratie van deze doelgroep. Daarvoor doet zij enige voorstellen. De gemeente zou een informatiekaart kunnen opstellen in de taal van de arbeidsmigranten over werken, wonen, zorg en onderwijs in Nederland.

Daarbij kan ook informatie staan over normen en waarden en het meedoen in de samenleving. Werkgevers, uitzendbureaus en verhuurders zouden deze kaart dan beschikbaar moeten stellen aan hun werknemers en huurders. Verder lijkt het Ardon een goed idee als er een informatiepunt wordt ingesteld waar deze mensen digitaal en fysiek terecht te kunnen.

Huisvesting

Daarnaast vraagt het CDA ook aandacht voor goede huisvesting voor deze doelgroep: "Ook in onze gemeente leveren arbeidsmigranten een belangrijke economische bijdrage. In de agrarische sector is de hun inzet niet meer weg te denken. Voor de agrarische werkgevers is het van belang dat zij kunnen voorzien in adequate huisvesting en voldoende huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten."

Volgens Ardon zijn werkgevers en gemeenten samen verantwoordelijk voor het regelen van een fatsoenlijk onderdak. Landbouworganisatie ZLTO meent echter dat zij hierin belemmerd worden door een gebrek aan beleid en visie vanuit gemeenten. Ardon vraagt het college of de huidige gemeentelijke wetgeving genoeg houvast biedt om goede huisvesting mogelijk te maken.

Onmisbaar

Ardon vindt het belangrijk dat de gemeente het aantal arbeidsmigranten registreert en dat er zicht is op hun verblijfsduur en participatie. Zij wil weten of het college dit al doet. Als dit niet het geval is, vraagt ze of er mogelijkheden zijn om dit op korte termijn te realiseren. Het CDA wijst erop dat arbeidsmigranten inmiddels onmisbaar en noodzakelijk zijn geworden voor de Nederlandse economie.

Het is volgens Ardon dan ook niet meer dan logisch dat er voor deze groep ook goede huisvesting is en dat zij goed geïnformeerd worden over voorzieningen en meedoen in de Nederlandse samenleving.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief