Links Danny Dingemans en rechts gedeputeerde Stijn Smeulders.
Links Danny Dingemans en rechts gedeputeerde Stijn Smeulders. Foto: Tom Rietveld

Bezoekerscentrum Mauritshuis is een kroonjuweel

Door: Tom Rietveld Cultuur

WILLEMSTAD - Bij de heropening van het Mauritshuis in Willemstad afgelopen week schieten woorden tekort om de nieuwe situatie te omschrijven: “Een pareltje” noemt burgemeester Aart-Jan Moerkerke het. Dat is zelfs een understatement. Een kroonjuweel voor Moerdijk en Brabant.

Wethouder Danny Dingemans geeft een boeiend college over het roerige verleden van het Mauritshuis en de toekomstige functie als bezoekerscentrum, waarin het Mauritshuis, Willemstad, de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie centraal staan.

Een enthousiast begin

Danny Dingemans: “Het bezoekerscentrum is het begin om enthousiast te worden om verder dit gebied in te trekken, onze forten te bezoeken over water met een bootje, met de fiets over het land en daar kennis te maken met hoe dat systeem werkt en hoe je dat ook in het landschap kan zien en het open polderlandschap gaat leren begrijpen en waarderen”.

Gedeputeerde Stijn Smeulders van de Provincie heeft erfgoed in zijn portefeuille. Hij krijgt de eer om als kersverse gedeputeerde (een week in functie) het bezoekerscentrum in het Mauritshuis officieel te openen door het lint door te knippen met een reuze schaar. 

Erfgoed zichtbaar maken

Stijn: “Je kunt wel mooi erfgoed hebben, maar als het niet zichtbaar is voor de mensen, dan heb je er niet zoveel aan. De Provincie heeft een aantal jaren geleden ingezet op een nieuw beleidskader erfgoed met vier verhaallijnen, onder andere een bestuurlijk en bevochten Brabant, zoals de waterlinie en dit Mauritshuis. De Provincie vindt het belangrijk om dit mooie erfgoed zichtbaar te maken voor de mensen. Ook als toeristische attractie. We hebben het afgelopen jaar kunnen ervaren, dat vakantie in eigen land heel bijzonder kan zijn. Een perfecte timing dus”.

Waardering met Erespeld

Deze gelegenheid is ook de perfecte timing voor de burgemeester om Johan Schot te bedanken voor zijn enorme inzet. 

Aart-Jan: “Johan Schot is vanaf het begin betrokken bij het project Mauritshuis als lid van de jury en beoordelingscommissie en hij is het aanspreekpunt geweest voor de (historische) inhoud van de tentoonstellingen. Natuurlijk als vertegenwoordiging vanuit de heemkundekring, maar zeker ook vanuit persoonlijke interesse en betrokkenheid. Dit verdient een stukje waardering en dat doe ik door de uitreiking van de Gemeentelijke Erespeld. Dit moet op anderhalve meter afstand, daarom vraag ik uw echtgenote om het op te spelden vanuit jullie bubbel”.

 
Elektronische snufjes

Nu het bezoekerscentrum voor het grote publiek is geopend, kunnen de bezoekers door middel van de vele elektronische snufjes de geschiedenis herbeleven in het Mauritshuis. Willem van Oranje zelf (in 3D) heet u welkom.

Geschiedenis

In 1561 geeft Jan IV van Lymes, markies van Bergen op Zoom opdracht de drooggevallen gorzen in het uiterste ~Noord-Westen van zijn Markiezaat in te polderen. De polder kwam in 1564 gereed en kreeg de naam Ruygenhil. Een jaar later werd er een dorp gebouwd dat eveneens Ruygenhil werd genoemd. 

Toen de opvolger van de Markies, Jan van Wittem in 1581 openlijk de zijde van de Spanjaarden koos, besloten de Staten van Brabant het gebied aan Willem van Oranje te geven als compensatie voor zijn bezittingen die hij gedurende de tachtigjarige oorlog is kwijt geraakt. Vanwege de strategische ligging besloot Willem van Oranje in 1583 van het dorp een vesting te maken. De rest is (ook) geschiedenis en te herbeleven in het bezoekerscentrum van het Mauritshuis.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief