Afbeelding

Aanleg fietspad Bernhardstraat gepland voor begin 2016

Nieuwsbrief

RUCPHEN – De gemeente Rucphen wil begin 2016 starten met de reconstructie van de Bernhardstraat en de aanleg van het vrijliggende fietspad. Als dat laatste niet mogelijk is door bezwaren tegen de bestemmingsplanwijziging of doordat de benodigde gronden nog niet zijn aangekocht gaan de werkzaamheden wel door. In plaats van een fietspad komen er dan voorlopig fietssuggestiestroken. Omwonenden en belanghebbenden hebben de afgelopen tijd de kans gekregen om een zienswijze in te dienen over de plannen voor een vrijliggend fietspad. Daar is goed gebruik van gemaakt. Ook vond er op het gemeentehuis een inloopavond plaats.

Bomen Zo leven er onder de indieners van de zienswijzen zorgen over het verdwijnen van het landschappelijke aanzien van de straat door de kap van bomen. Het college van burgemeester en wethouders erkent dit, maar geeft aan dat het onmogelijk is om de bomen te sparen. Er zouden teveel boomwortels moeten worden weggekapt, waardoor de groeiruimte van de bomen te beperkt wordt. In plaats daarvan komen er nieuwe bomenrijen langs het toekomstige fietspad. Op deze manier blijft het groene aanzicht behouden en dit is ook al opgenomen in het bestemmingsplan. Landbouwverkeer Daarnaast werden problemen voorzien met landbouwverkeer op de splitsing Bernhardstraat-Bosheidestraat. Het college meent dat er bij het ontwerp rekening is gehouden met voertuigen als tractoren en vrachtwagens. Op de splitsing komen overrijdbare middengeleiders, zodat ook vracht- en landbouwverkeer makkelijk kan passeren. Met deze constructies heeft de gemeente al ervaring opgedaan op de splitsing Pastoor Bastiaansensingel-Vijverstraat in Sint Willebrord en in de Luienhoeksestraat bij het tankstation in Sprundel. Er zijn ook zorgen geuit over de mogelijke toename van sluipverkeer in de Bosheidestraat en in de Achterhoeksestraat. Voorgesteld werd om in deze straten éénrichtingsverkeer in te voeren. Het college ziet geen gronden om er van uit te gaan dat er meer sluipverkeer door de genoemde straten trekt. Wel houdt de gemeente de situatie na de uitvoering van werkzaamheden in de gaten. Als het nodig, zullen er alsnog maatregelen worden genomen.

Reconstructie Ook als het fietspad begin 2016 niet kan worden aangelegd, gaat de reconstructie van de Bernhardstraat door. “In een later stadium volgt dan het fietspad”, geeft wethouder Martien de Bruijn aan. De fietssuggestiestroken krijgen in een later stadium het karakter van kantstroken, zoals die ook aan weerzijden van de Rucphenseweg liggen.

FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief