Moeder en dochter op de duofiets.
Moeder en dochter op de duofiets. (Foto: Corine Roks)

Duofiets Schijf ook te leen voor familieleden

SCHIJF - Moeder Marie van Gastel en dochter Anja Veerman uit Schijf stappen samen regelmatig op de duofiets. De fiets is eigendom van Kerk en Samenleving Schijf en bedoeld voor Schijfse mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Met een simpel belletje wordt de fiets gereserveerd waarna de dames met de wind in de haren koers richting Zundert zetten.


"Wat veel mensen niet weten, is dat ook familieleden deze fiets mogen gebruiken om met hun ouders of familieleden te gaan fietsen, zoals de familie Van Gastel uit Schijf die heel enthousiast is over deze voorziening", laat initiatiefneemster, Ankie Dockx van Kerk en Samenleving Schijf weten.

Wachtlijst

Op haar werk zag Ankie Dockx wat een ritje met zo'n fiets voor mensen betekende, iets dat ze nu ook in Schijf ervaart. "Niet alleen voor de persoon die meerijdt, maar ook voor de bestuurder. Er is zelfs een wachtlijst", laat zij weten. De fiets is erg geliefd bij bewoners en bezoekers van Steunpunt Antoniushof. "Maar helaas hebben we te weinig vrijwilligers", vult Dockx aan.

Kilometers

De bijrijder hoeft zelf niet te kunnen trappen, wel moet hij of zij mobiel genoeg zijn om op- en af te stappen. Voor mevrouw Van Gastel, die bijna 90 lentes telt, is dat geen probleem, ze trapt zelfs mee. De fiets heeft elektrische ondersteuning en rijdt erg licht. "Ik vind het leuk om mee te trappen. Ik heb altijd veel gefietst, vooral richting Zundert waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Ook onze vakanties op de Veluwe en Zeeland stonden in het teken van fietsen. Samen met mijn man Kees hebben we heel wat kilometers afgelegd", laat ze weten. Haar 93-jarige echtgenoot maakt ook gebruik van de duofiets waarbij hun zoon de rol als hoofdbestuurder vervult.

Proefritje

De duofiets kwam bij de familie Van Gastel onder de aandacht via de media. "Ik heb contact met Ankie gezocht waarna we een datum hebben geprikt voor een proefritje. Je hebt toch te maken met een wat bredere fiets. Zij legde me uit hoe te schakelen en tipte me hoe ik het beste een afrit kon nemen. Kleine eenvoudige handigheidjes die tijdens het fietsen goed van pas komen", legt dochter Anja uit.

Gratis

De dames genieten onderweg vooral van de natuur. Een ritje richting natuurgebied De Maatjes is een van hun favorieten. "Of we nu thuis samen koffiedrinken, of we pakken de fiets en kletsen al trappend bij", concludeert Anja Veerman. "Minstens twee keer per maand maken we gebruik van deze gratis voorziening."

Beheer

De fiets wordt beheerd door Rian Nouws en Ankie Dockx. Iedereen die voor de eerste keer de fiets wil lenen krijgt duidelijke instructies waaronder ook een ritje op de bijrijdersstoel. De beheerders ontvangen de reserveringen het liefst een dag van tevoren of vroeg in de ochtend. Reserveren kan via Rian Nouws, telefoon 06- 48 18 25 66, en bij geen gehoor via Ankie Dockx, 06- 50 20 61 15.

Inkorten

"Familie, kennissen en vrijwilligers kunnen zich via deze nummers aanmelden. We hopen dat met deze oproep de wachtlijsten kunnen worden ingekort", besluit voorzitter Ankie Dockx van Kerk en Samenleving Schijf.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief