Foto: Peter Houtepen

Jikke Smith fietst opnieuw voor Maag Lever Darm Stichting

SINT WILLEBRORD - Met een fietstocht die dit keer als eindbestemming Rome kent, gaat Jikke Smith (57) opnieuw proberen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor de Maag Lever Darm Stichting. Twee jaar geleden haalde ze 1.500 euro op voor hetzelfde doel door in ongeveer een maand in haar eentje naar bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje te fietsen. 


In 2017 besloot ze de fietstocht voor de Maag Lever Darm Stichting te ondernemen omdat een jaar eerder een dierbare vriend van haar aan slokdarmkanker was overleden. "Mede vanwege een verhuizing is het er vorig jaar niet van gekomen. Omdat er nu toch weer wat mensen in mijn vriendenkring en omgeving zijn die problemen hebben met maag, darmen en lever, heb ik besloten wederom op pad te gaan." Dit keer dus met als eindbestemming Rome.

Conditie

De oorspronkelijk uit Groningen afkomstige Jikke Smith woont sinds vijf jaar in Etten-Leur, maar daarvoor zo'n 25 jaar in Sint Willebrord. "Veel mensen kennen mij daar ook omdat ik er zo'n zestien jaar wijkzuster ben geweest. Daarvoor was ik al jarenlang werkzaam bij woonzorgcentra De Kim en De Vlegter." Thans is zij verpleegster bij Avoord. "Voornamelijk op het Anbarg in Etten-Leur, maar ook wel eens op de dependances van Avoord." Fietsen doet ze zeer regelmatig. "Ik doe heel weinig met de auto. Daarnaast sport ik zo'n vier tot vijf keer in de week, dus aan conditie ontbreekt het niet."

Streven

Jikke Smith vertrekt op maandag 16 september vanuit Etten-Leur voor de reis over een slordige 2.200 kilometer. Met een routeboekje op het stuur van haar fiets gaat de tocht voor het grootste deel door Duitsland, om vervolgens via een klein stukje Zwitserland in Italië aan te komen. In principe heeft ze er vier weken voor uitgetrokken. "Mijn streven is wel om wat eerder in Rome te zijn om daar ook nog een paar dagen wat dingen te bekijken. Daarom wil ik per dag toch wel zo'n 100 kilometer wegtrappen."

Kamperen

Naast twee fietstassen met daarin alleen de hoognodige spullen, heeft Jikke Smith ook nog een tent bij. "Ik heb niks georganiseerd qua overnachtingen. In principe wil ik zoveel mogelijk kamperen, ook om de kosten te drukken." Potten en pannen behoren ook niet tot haar bagage. "Ik ga niet zelf koken. Eten doe ik op de camping als daar iets is. Of in een restaurant. Soms wordt je ook spontaan uitgenodigd om even een hapje mee te eten, zeker als mensen horen waar je mee bezig bent. Omdat ik maar alleen onderweg ben, is het ook een uitdaging voor mij om contact te zoeken met andere mensen."

Post

Net als in 2017 vliegt ze na afloop van haar fietsavontuur weer terug naar Nederland. De vlucht staat geboekt op zaterdag 12 oktober. En haar fiets? Die gaat net als de vorige keer met de post terug naar huis. "In 2017 is dat prima gegaan. Ik ben toen in Santiago de Compostella gewoon het postkantoor binnen gestapt en heb daar gevraagd of ze de fiets naar huis konden sturen. Nou, dat kon. Binnen vier dagen was ie weer in Nederland!"

Doneren

Deze week was er al zo'n 600 euro gedoneerd voor de actie van Jikke ten behoeve van de Maag Lever Darm Stichting. Of ze de 1.500 euro van twee jaar geleden opnieuw gaat halen durft Smith nog niet te zeggen. "De ervaring is dat heel veel mensen vaak pas op het laatst doneren of zelfs pas als je net weg bent."

Voor wie de fietstocht wil volgen: Op de Facebookpagina 'Jikke naar Rome' verschijnen regelmatig updates. Doneren is mogelijk via: https://kominactie.voormlds.nl/actie/jikke-smith-2

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Bezorgers

Brabant en Zeeland

Zorgprofessional

Halsteren

Productiemedewerker cosmetica m/v

Oosterhout

Bezorgers

Zevenbergen

Magazijnmedewerker

Giessen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief