Bewoners gemeente Rucphen voortaan naar milieustraat Etten-Leur
het symbolische moment voor de samenwerking tussen Etten-Leur en Rucphen bij de milieustraat.
het symbolische moment voor de samenwerking tussen Etten-Leur en Rucphen bij de milieustraat. (Foto: Alexander Vingerhoeds)

Bewoners gemeente Rucphen voortaan naar milieustraat Etten-Leur

RUCPHEN - De milieustraat van Etten-Leur ontvangt dit jaar ook bezoekers uit de gemeente Rucphen. Reden is dat de milieustraat in de buurgemeente dicht is gegaan. Bewoners uit Rucphen, Sprundel, Sint Willebrord, Schijf en Zegge kunnen hun vuilnis vanaf dit jaar voortaan kwijt bij de milieustraat aan de Verschuurstraat.


De milieustraat aan de Helakkerstraat in Rucphen voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en is daarom dichtgegaan. De Etten-Leurse vuilnisopslagplaats is wel van deze tijd. Burgers zijn zes dagen in de week welkom. Ook scheiden medewerkers van de milieustraat op industrieterrein Vosdonk wel dertig soorten afval. Achttien soorten vuilnis kunnen gratis worden aangeboden. De containers zijn half verdiept, wat makkelijker is in gebruik. Het storten van grof tuinafval gaat ook makkelijk. Daar wordt compost van gemaakt. Bezoekers mogen per bezoek één kubieke meter compost gratis meenemen.

Symbolische opening

Wethouders René Lazeroms van de gemeente Rucphen en Kees van Aert van de gemeente Rucphen zijn blij met de samenwerking. Dat lieten zij zaterdag weten door beide gemeentevlaggen te hijsen op de milieustraat. Daarmee stonden zij symbolisch stil bij de opening van de Etten-Leurse 'stort' voor de Rucphense burgers.

Van Aert verwelkomt de nieuwe bezoekers graag: "Onze milieustraat biedt alle mogelijkheden om zo goed mogelijk te scheiden, en zo weinig mogelijk restafval over te houden. Door zoveel mogelijk afvalstromen apart in te zamelen kan er veel worden hergebruikt. In Etten-Leur zijn we hard op weg om de landelijke VANG-doelstellingen te behalen en het is mooi dat we met deze samenwerking de gemeente Rucphen kunnen helpen." Wel leggen de Rucphenaren voortaan meer kilometers afleggen, voordat zij de milieustraat bereiken.

Doelstelling halen

VANG staat voor Van Afval Tot Grondstof. Doel ervan is dat zoveel mogelijk huishoudelijk afval wordt gerecycled. Gemeenten dragen voor deze ambities de verantwoordelijkheid. Het Rijk streeft er naar dat gemeenten dit jaar maximaal honderd kilo restafval inzamelen per persoon. De gemeente Rucphen is nog ver verwijderd van deze doelstelling. "Door gebruik te maken van de milieustraat in Etten-Leur stimuleren we onze inwoners het afval nog beter te gaan scheiden en de komende jaren toe te werken naar deze honderd kilo restafval per persoon per jaar. Met tien gratis afvalstromen op de milieustraat in Rucphen naar achttien gratis afvalstromen in Etten-Leur moet dit vast en zeker gaan lukken. We zien de samenwerking met Etten-Leur dan ook met vertrouwen tegemoet", licht wethouder Lazeroms toe.

De Etten-Leurse 'stort' werd bijna negen jaar geleden feestelijk geopend en is sindsdien druk bezocht. Geregeld komen delegaties uit binnen- en buitenland een kijkje nemen om te zien hoe Etten-Leur alles regelt. Zo kwamen er in het verleden zelfs bezoekers uit Japan en Australië.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief