Hendrik de Rijk in gewone doen, met zijn kostuum dat al klaar hangt voor de hoogtijdagen van carnaval.
Hendrik de Rijk in gewone doen, met zijn kostuum dat al klaar hangt voor de hoogtijdagen van carnaval. Foto: René Bruijnincx

Pliesie Henk gebruikt bij zijn werk en met carnaval dezelfde kwaliteiten

Door: Addo Sprangers Algemeen

SCHIJF - Hendrik de Rijk werkt in het dagelijkse leven als uitvoerder bij een bouwbedrijf. De eigenschappen die hij daar gebruikt, komen hem ook uitstekend van pas bij zijn hobby carnaval. Het regelen, controleren en delegeren van taken gaan hem uitstekend af.

Als carnavalsvierder werd hij ooit door Stichting De Torensjouwers gevraagd om een keertje met de Raad van 11 mee te gaan. Zo kon hij kijken of het iets voor hem zou zijn om carnaval te vieren in Torensjouwerslaand. Omdat Hendrik niet zo goed 'nee' kan zeggen, was hij snel verkocht. In 2007 werd hij als reserve toegevoegd, maar was hij de hele carnaval als invaller actief. De rest is geschiedenis.

Jubileum

"Zelf kom ik uit 't Heike, maar mijn vrouw Marleen is een geboren Schijfse", gaat de praatgrage Pliesie van start. "In mijn jeugd vierden we carnaval in ons eigen dorp, toen ik wat ouder werd gingen we naar Roosendaal, maar uiteindelijk kies je toch voor de plaats waar je woont, Schijf. Tijdens een carnavalsjubileum in Zundert werd ik voor de functie van Pliesie gevraagd". En omdat Hendrik de Rijk geen nee kan zeggen, werd hij uiteindelijk in 2013 in die functie benoemd in Torensjouwerslaand. De kenners weten dat hij en zijn voorgangers op een 'gemotoriseerd' varken rondreden, maar dat het beestje de geest heeft gegeven. "Sinds vorig jaar rijd ik op een nieuw varken".

Kopgroep

"Prins Peer dun 1ste , Nar Jan, Boer Gijs, Schijvenaar Peter en Pliesie Henk vormen samen de kopgroep. Zij geven het carnaval in Schijf een gezicht", vat Hendrik hun rol als kopgroep samen. "Mijn taak is op de eerste plaats het bieden van ondersteuning waar dat nodig is. Ik houd de tijd in de gaten, zorg dat benodigde spullen op de juiste plaats zijn en bemoei me met de organisatie van de optocht. Als lid van de Raad van 11 ben ik de laatste jaren van zaterdag tot Aswoensdag vrij van mijn werk, zodat ik overal bij betrokken ben. Dat geeft een uitstekend gevoel".

Jeugdraad

Hendrik de Rijk is erg realistisch en benoemt, als er naar gevraagd wordt, enige zorgen die hij heeft. "We installeren altijd rond 11 november een jeugdraad. We merken als organisatie wel dat het samenstellen daarvan een probleempje is. Momenteel vragen we vooral kinderen uit de gezinnen van mensen die in de organisatie zitten, omdat die doorgaans toch al mee op pad gaan". Een ander probleempje is het nauwelijks aanwezige budget, om het feest te organiseren. "Maar met de creatieve krachten die we hebben, lukt dat uiteindelijk iedere jaar weer".

Bezige bij

Wanneer we Hendrik de Rijk vragen naar zijn bezigheden en hobby's geeft hij aan dat hij jeugdleider en leider van het herenelftal bij de voetbal is. "Daarnaast speel ik al vanaf mijn vierde jaar drums. Ik speel ook mee met de Hofkapel De Torenblazers, maar mijn rol als Pliesie Henk gaat natuurlijk altijd voor". En vanaf het nieuwjaar staat de autoradio van Henk geheid op Spotify carnavalsmuziek. "Want daar word ik ongelooflijk vrolijk van", besluit hij zijn verhaal. En dat Pliesie Henk zijn rol met verve speelt, komt ongetwijfeld ook omdat het motto 'We Laote Ut Vieren' is.

Torensjouwerslaand

Met carnaval wordt Schijf omgedoopt tot Torensjouwerslaand. De organisatie van het carnavalsfeest is in handen van CV De Torensjouwers. Het motto voor 2020 luidt: 'We Laote Ut Vieren'. Informatie: www.cvdetorensjouwers.nl

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief