Hofkapel Da'Kapelleke van het Kraaierijk. Helemaal rechts staat medeorganisator  en trompettist Bas Nijssen.
Hofkapel Da'Kapelleke van het Kraaierijk. Helemaal rechts staat medeorganisator en trompettist Bas Nijssen. (Foto: Corine Roks)

Da'Kapelleke blaast kapellenfestival nieuw leven in

RUCPHEN - Hofkapel van de Rucphense leutgroep, Da'Kapelleke, lanceert op vrijdagavond 21 februari haar eerste kapellenfestival. Feitelijk een frisse doorstart van het Rucphense kapellenfestival dat zijn laatste editie in 2003 beleefde. Volgens de blauw-oranje blazers een moderne, strakke en snelle variant op het oude concept.


Dit alles vindt plaats in de foyer van Agora, een 'must be' voor de carnavalsliefhebber als warming- up voor het leutfeest dat op zaterdag 22 februari losbarst. Het kapellenfestival is gekoppeld aan het DalKeBal, dat op deze avond debuteert.

Gastheer

Medeorganisator en pr-man van de zeskoppige commissie DalkeBal, Bas Nijssen, over dit muzikale initiatief: "Wij, de muzikanten van Da'Kapelleke, geven act de présence op alle podia in de regio, én daarbuiten. Vooral rond carnaval is onze agenda overvol met performances in onder andere Zevenbergen, Etten-Leur en Roosendaal. Heel gezellig allemaal, maar het leek ons heel leuk om zelf eens als gastheer op te treden, met een kapellenfestival dat op onze manier wordt aangekleed".

Public relations

De contacten waren zo gelegd. Nijssen hierover: "Ik heb me opgeworpen als pr-man en gooide hier en daar een lijntje uit. Al snel stroomde het aanbod binnen. We hebben nu elf kapellen op het programma, en niet alleen uit Brabant. Tijdens ons debuut zelfs één kapel van boven de rivieren. En nee, het aantal van elf is geen bewuste keuze maar puur toeval", lacht Bas. Op Facebook laat de hofkapel zelfs weten bandjes uit binnen- en buitenland gestrikt te hebben, de pr-man houdt het op een verrassing.

Tipje

Om toch een tipje van de carnavalssluier op te lichten worden de volgende bands verwacht: S.o. Kliemaks uit Etten-Leur, De Notenkrakers uit Zevenbergen, De Kriekeplukkers uit Nispen, De Spuipuiten uit Oudenbosch en Bak uit Prinsenbeek. "Plus een unieke band uit Rucphen, een eenmalig optreden van een band uit vroeger tijden", vult Bas aan.

Kraaierijk

Het laatste Rucphense kapellenfestival dateert volgens Nijssen uit 2003. Destijds steevast georganiseerd op de maandag aan de vooravond van het leutfeest. De organisatie lag in handen van de Klapbloasers. Deze Rucphense dweilband besloot na 33 jaar te stoppen en hiermee viel ook het doek voor het Kraaierijkse kapellenfestival.

Concept

Letterlijk blaast Da'Kapelleke nieuw leven in het dweilbandfeest, maar dan in een totaal andere vorm. "Zo hebben wij voor de vrijdagavond gekozen, een gezellig avond om het leutfeest in te luiden, uiteraard met dresscode carnaval. Ons concept is strak en modern, maar vooral sneller dan men van een dweilfeest gewend is. Het heeft toch een wat oubollig imago. Nou, daar rekenen wij op het DalKeBal direct mee af", spreekt de trompettist opgetogen.

Elf

Elke band krijgt ongeveer twintig minuten podium om de tent op z'n kop zetten, en dat maal elf. Een vol programma voor de organisatie die zelf tot de optredende sterren behoort. De trompettisten, saxofonisten en drummer van Da'Kapelleke zijn er klaar voor. Het feest begint om 20.30 uur en de entree is gratis.

BIJDRAGE CORINE ROKS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES