RSV-voorzitter John Woestenberg: ‘Deze weken hebben we benut om de velden op orde te maken, een klus die normaal na de competities op de agenda staat’
RSV-voorzitter John Woestenberg: ‘Deze weken hebben we benut om de velden op orde te maken, een klus die normaal na de competities op de agenda staat’ Foto: Corine Roks

Kalender amateursport drastisch veranderd

Door: Corine Roks Algemeen

SINT WILLEBRORD - Het coronavirus heeft heel de sportwereld in haar greep. Niet alleen op macroniveau met een sportkalender die wereldwijd drastisch is veranderd, maar ook in de amateursport. Zo ligt het amateurvoetbal al vanaf 16 maart stil en worden wielrenners beperkt in hun trainingen. Clubactiviteiten worden massaal gecanceld en grote evenementen staan sinds de uitbraak op de tocht.

De maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan werden afgelopen maandag aangescherpt tot 1 juni. Al eerder werd duidelijk dat het schoolvoetbaltoernooi van woensdag 1 april komt te vervallen. Deze competitie tussen de basisscholen van de gemeente Rucphen wordt traditiegetrouw gespeeld op de velden van RSV.

Nat

"Heel jammer. Zo ook ons zeskamp in mei", laat voorzitter John Woestenberg van de Rucphense Sport Vereniging (RSV) weten. Over de wedstrijden en trainingen deelt hij mede: "Een nat voorjaar zorgde voor veel afgelastingen die nu mooi ingehaald konden worden, maar helaas".

Voorraad

Wat de voorzitter ook zorgen baart is de voorraad levensmiddelen die de club hiervoor had ingekocht. "Behalve de gemiste baromzet hebben we een grote voorraad beperkt houdbare producten in huis, zoals bier en fris. Elk jaar doen we onze uiterste best de financiën op orde te krijgen, dat met de vele vrijwilligers die de Rucphense voetbalclub draaiende houden. Een kostenpost als deze kunnen we daar niet bij hebben".

Velden

Ondertussen zit de club niet stil. "Deze weken hebben we benut om de velden op orde te maken, een klus die normaal na de competities op de agenda staat. De leidingen van douche en kranen worden twee keer per week gespoeld en RSV is inmiddels volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

Rood-Wit U10 Tournament

De voetbalclub Rood-Wit, organisatie en Stichting Vrienden van Rood-Wit hebben besloten het internationale Rood-Wit International U10 Tournament in Sint Willebrord dit jaar te annuleren.

Oorzaak is het coronavirus, in combinatie met de ontwikkelingen en berichtgevingen hierover in de laatste dagen, waarin de overheid heeft aangegeven tot minimaal 1 juni 2020 geen evenementen meer toe te staan. "Het kwalificatietoernooi dat op 11 april stond gepland hadden we al tot nader order uitgesteld", meldt voorzitter Leon Evers van Rood-Wit. In dit toernooi strijden clubs uit de regio voor een deelname aan het internationale U10 Toernooi dat op 6 en 7 juni stond gepland.

Spaaractie

Gelijktijdig met het kwalificatietoernooi zou een spaaractie worden gelanceerd. Een actie van een Willebrordse supermarkt waarbij voetbalplaatjes van alle leden van Rood-Wit kunnen worden gespaard. "Verplaatst naar het begin van het volgend seizoen", laat de voorzitter weten. Ondanks de verplichte stop worden de selectiespelers aangespoord in goede conditie te blijven. Dit gebeurt door de trainer via What's App. "Maar de meeste spelers nemen die verantwoordelijkheid zelf wel", vult Evers aan.

WWV

De maatregelen zijn eveneens voelbaar in de wielersport. Voorzitter Jerry Maas van Willebrord Wil Vooruit (WWV) hierover: "De wedstrijden liggen op dit moment tot juni stil, dat geldt wereldwijd. De trainingskampen hebben we nog net kunnen afronden. De renners trainen meestal individueel of in kleine groepjes waarbij nu de nodige afstand geldt".

De trainingen voor de jeugd zijn geheel gecanceld: "Als vereniging zijn we gesloten maar de jeugd kan wel op eigen initiatief komen trainen. Ze zijn welkom op ons parcours, hier trainen is veel veiliger dan de openbare weg. We zorgen dan wel voor toezicht met uiteraard aandacht voor de aangescherpte maatregelen. We volgen de richtlijnen van de KNWU", besluit Maas.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief