Foto: Roel Koops

Hobbybrouwer Roel Koops: 'Het door mij gebrouwen bier bleek nog lekker te zijn ook'

SINT WILLEBRORD - Roel Koops is de man achter brouwerij Focus in Sint Willebrord. In wat hij noemt zijn ‘designated area’, de tot brouwerij omgebouwde garage, houdt hij zich ongeveer eens in de maand bezig met het brouwen van zijn eigen speciaalbieren.


Een voorliefde voor speciaalbieren heeft hij al heel lang. Het maakt dat Roel Koops een frequent bezoeker was en is van bierfestivals, waar hij naar hartenlust bieren kan proeven en vergelijken. “Daar is de kiem gezaaid voor de wens om zelf ook te gaan brouwen”, vertelt hij. Een eerste poging daartoe deed hij tien jaar geleden al. Met een cursus bij het Bergsche Bierbrouwers Gilde - Koops heeft zich inmiddels ook aangesloten bij het Brouwgilde Breda - maakte hij naar eigen zeggen vervolgens een stap in de goede richting. “Het door mij gebrouwen bier bleek nog lekker te zijn ook,” blikt hij terug. 

Wedstrijden

Sindsdien houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van recepten en het brouwen van nieuwe bieren, waarbij de productie van IPA’s en Stouts favoriet is. De hiervoor benodigde kennis heeft hij vergaard en breidt hij nog steeds uit via boeken, Internet en collega-brouwers. “Maar ik ben een echte hobbybrouwer, hoor. Mijn bieren geef ik meestal weg aan vrienden die speciaalbieren wel weten te waarderen.” Zijn inspanningen leveren soms ook succes op bij de wedstrijden waaraan hij meedoet. “Heel leuk. Als een jury met kennis van zaken jouw bieren positief beoordeelt, is dat toch een bevestiging dat je zelf goed bezig bent."

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief