Rijksmonument Gerda Hoeve heeft uniek ontwerp
Foto: Corine Roks

Rijksmonument Gerda Hoeve heeft uniek ontwerp

SCHIJF - Een bedrijf runnen vanuit een monument en er zelf nog wonen ook. Dat is slechts weinigen gegund. Eugene en Angelique Veraart behoren tot de gelukkigen.


Eugene en Angelique Veraart wonen en werken op de Gerda Hoeve in Schijf. In 1999 uitgeroepen tot rijksmonument, voor die tijd stond de langgevelboerderij op de lijst van gemeentemonumenten. Zij runnen vanuit het pand een ijsboerderij, gelegen aan Het Dreefje in Schijf. “In 1927 heeft mijn opa hier een huis gebouwd onder architect Hurks uit Roosendaal. Het jaar daarna is de langgevelboerderij verbouwd naar het voorbeeld van het huis. Dit alles in de stijl van de Amsterdamse school," aldus Eugene Veraart. 

Positieve reacties

Hij is geboren op de boerderij, sinds 1990 behoort het tot zijn eigendom. Eugene begon op de boerderij met melkvee. Later is de ijssalon erbij gekomen, welke door vele gasten uit de verre omgeving word bezocht. “Een forse verbouwing van de Hurks-schuur was noodzakelijk geworden. De schuur is al bijna honderd jaar oud en heeft de Tweede Wereldoorlog en vele stormen doorstaan. Twaalf jaar onderhandelen, met de Gemeente Rucphen en Monumentenzorg, ging aan de verbouwing vooraf. Uiteindelijk hebben we groen licht kregen. Voor dit soort panden is er geen subsidie mogelijk. Daardoor hebben we alles zelf moeten betalen. De hele kap is in 2019 vervangen, alleen de begane grond bleef overeind. We hebben alles netjes in dezelfde stijl opgetrokken en hopen in de toekomst veel gebruik te kunnen maken van dit mooie vernieuwde pand, waar men kan vergaderen en besloten feesten kan houden. De klanten reageren volgens het tweetal heel positief op het prachtige gebouw. “Het is een uniek ontwerp, de enige hoeve in deze stijl, en daarom uitgeroepen tot rijksmonument. We hopen dat er vele mensen jaren van kunnen meegenieten."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief