Bravis stijgt twintig plaatsen op financiële ‘stresstest’
Foto: Remko Vermunt

Bravis stijgt twintig plaatsen op financiële ‘stresstest’

ROOSENDAAL - Het Bravis ziekenhuis is van plaats 26 naar 6 gestegen op de financiële ranglijst. Het Bravis ziekenhuis scoort een negen en dat is helemaal niet slecht. Ziekenhuizen in Nederland worden jaarlijks onderworpen aan een financiële stresstest en dinsdag zijn daar de resultaten van gepubliceerd.


In een vergelijkend onderzoek worden de ziekenhuizen gerangschikt op basis van hun financiële jaarverslagen van 2019. De resultaten worden gesplitst naar ziekenhuisomvang (kleinere, middelgroot en groot) en tonen de cijfers van individuele ziekenhuizen. Doel van de benchmark is niet alleen een algemeen beeld te schetsen, maar ook de veerkracht van ziekenhuizen te bevorderen. 

Onderzoeker BDO concludeert dat de ziekenhuizen in 2020 zijn geconfronteerd met onvoorziene zorguitgaven voor coronapatiënten, terwijl planbare zorg is uitgesteld. “Het stelt ziekenhuizen voor grote financiële uitdagingen en het is nog maar de vraag of zij, ondanks de steunmaatregelen, volledig gecompenseerd zullen worden voor deze extra kosten.” Gemiddeld krijgen de 64 onderzochte ziekenhuizen van BDO het rapportcijfer 7,3.

Situatie Bravis ziekenhuis
Bravis scoort hoog op de lijst bij de jaarlijkse financiële vergelijking door BDO. “We stonden verleden jaar op plaats 26 en nu op 6. Een prachtig resultaat dat we graag willen vasthouden in de toekomst”, zegt Luc Stevens, manager Finance & Control. “Een financieel gezond ziekenhuis is nodig om noodzakelijke investeringen in medische apparatuur en ICT te kunnen doen en om onze toekomstige nieuwbouwplannen te kunnen realiseren. Het jaar 2020 en ook 2021 worden geregeerd door de coronacrisis en zijn voor de ziekenhuizen spannend. Ook voor Bravis zullen de resultaten, is de verwachting, onder druk komen te staan”.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief