Corina van Koulil: 'Belangrijkste taak zorgboerderij is dat mensen eigenwaarde terugvinden'
Corina van Koulil: 'Belangrijkste taak zorgboerderij is dat mensen eigenwaarde terugvinden' Foto: Corine Roks

Achter de schermen bij Zorgboerderij de Bontekoe in Sprundel

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Grenzend aan het natuurgebied De Pannenhoef ligt Zorgboerderij de Bontekoe. Een biologisch melkveebedrijf gerund door Richard de Bont en Corina van Koulil. Zij krijgen daarbij hulp van mensen die behoefte hebben aan extra steun en ritme om bijvoorbeeld de overstap te maken naar vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Behalve meehelpen op de boerderij maken de cliënten voor de verkoop ook prachtige creaties van pallethout. Een kijkje achter de schermen.

“Creaties als bankjes, insectenhotels, en themadecoraties zoals deze sneeuwpop en kerstboom. Momenteel hebben we een paar cliënten die timmeren ontzettend leuk vinden”, steekt Corina van wal.

Programma

Op deze vrijdag bestaat het team uit tien mannen die na de koffie van Corina te horen krijgen welke klussen vandaag op het programma staan. Een greep uit de taken: voer opruimen, stro verdelen, stallen schoonmaken, silo’s vullen, fruitbomen snoeien en bemesten. Maar ook cadeaupakketten maken en het schoonmaken van de lampen en afzuigkap.

Redding

Cliënten geven aan welke klussen zij graag voor rekening nemen. Zo ook een cliënt die al jaren op de boerderij meedraait. “Drie dagen per week help ik mee op de boerderij, en dat al zeker acht á negen jaar. Wel met een onderbreking, ik stroomde door naar passend werk op de arbeidsmarkt maar al snel viel ik terug in mijn oude verslaving; cocaïne. De boerderij is mijn redding geweest, het bezig zijn en vele buiten werken houden mij clean”. Corina van Koulil vult aan: “Via NovaFarm-Grip, de overkoepelende organisatie, komen mensen bij ons terecht. Veelal mensen met een psychische achtergrond of mensen die wegens een verslaving weer grip moeten krijgen op hun leven. Deze hulp valt onder Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of, incidenteel via PGB (Persoons Gebonden Budget)”. Op deze vrijdag wordt een cliënt door medewerker Connie herinnerd aan een belangrijke belafspraak. “Wij bieden hierbij hulp, zo ook met het invullen van formulieren”.

Ondersteuning

De boerderij biedt ondersteuning en helpt mensen op weg naar een baan, vrijwilligerswerk of een functie bij WVS. “We hebben een ex-cliënt uit Sint Willebrord die nog elke week de koeien op stal zet”, aldus de boerin over de goede band met haar (ex)team. In 2003 ging het concept van de zorgboerderij aan de Groenstraat van start. De boerderij geeft onderdak aan drie internen, gehuisvest in units die uitkijken over de landerijen van Sprundel.“

De familie de Bont- Van Koulil heeft wel een minimum leeftijdseis gesteld. ”Vijfentwintig, we willen niet dat de leeftijden van de cliënten te dicht grenzen aan die van onze kinderen”. Haar man Richard runt met medewerker Adriaan voornamelijk het melkveebedrijf, zij voorzien 170 koeien dagelijks van vers voer. “De belangrijkste taak van de zorgboerderij is dat mensen hun eigenwaarde terugvinden”, concludeert de boerin die op een bankje poseert. “Het bankje schenken we aan de Honden Speel Weide Sprundel, we hebben de naam erin gegraveerd”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief