Greet en Nico zijn verzot op Indonesië
Greet en Nico zijn verzot op Indonesië Foto: Corine Roks

Echtpaar Hoorn-Loomans uit Rucphen zestig jaar getrouwd

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Een bijzonder plek voor een eerste ontmoeting, dat gold voor Greet Hoorn-Loomans (81) en Nico Hoorn (88) uit Rucphen die op 17 juni hun Diamanten huwelijk vierden. Het waren de jaren na de Japanse bezetting van Indonesië. De Indisch-Nederlandse burgerbevolking ontvluchtte haar land als gevolg van de gewelddadigheden die de Revolutie met zich mee bracht. De jonge Greet en Nico werden met hun gezin opgevangen in pension De Kroon in Breda.

“Ik verbleef met mijn moeder in een kamer naast die van Greet en haar familie, het was zo rond 1956,” vertelt meneer. En, aanvullend: “Het flirten begon in trappenhuis, bij de bushalte heb ik gevraagd of ze mijn meisje wilde zijn.” 

Holland-Amerika Lijn

De jonge Nico, boekhouder als beroep, schoolt zich in Nederland om tot technisch medewerker. Zijn hart ligt echter bij de verre vaart. Hij besluit zich aan te melden bij de Holland-Amerika Lijn. Vijf jaar heeft hij op de vaart gezeten, voor de liefde blijft hij daarna aan wal. “We zijn in Rucphen getrouwd, zowel voor de wet als voor de kerk. Mijn familie - vader, moeder en vijf kinderen - kreeg destijds een huis in Rucphen toegewezen, in De Krijntjes. Mijn vader had een baan bij het militair magazijn. Een heel contrast met Midden-Java, waar ons gezin in het plaatsje Oeugarang woonde, genoemd naar een berg,” geeft mevrouw uitleg over dit stukje geschiedenis. Ook meneer heeft hier zijn roots: in Ambarawa, eveneens een plaats in deze provincie, wat groot (amba) meer (rawa) betekent. “We woonden bij mijn ouders in en wilden graag een eigen huis. Na een bezoekje van burgemeester Albers kregen we dit huis toegewezen waar we nu al 56 jaar wonen,” geeft mevrouw aan. 

Machinebankwerker

Meneer wordt aangesteld bij Byron Jackson in Etten- Leur, nu bekend onder de naam Flowserve. “Mijn opleiding kwam hier prima van pas. Ik heb er tot mijn pensioen gewerkt als machinebankwerker,”, vertelt hij, waarna hij aanvult: “Bij mijn afscheid hadden mijn collega’s filmpjes gemonteerd, erg leuk.” Mevrouw heeft een baan bij atelier Van Gils in Breda, later is zij werkzaam bij Impressa Meubelindustrie in Rucphen. “Toen onze kinderen wat ouder waren heb ik het werk weer opgepikt, tussentijds heb ik nog gewerkt als kassajuffrouw bij het openluchtzwembad Rucphen.” 

Duizendpoot

Het echtpaar krijgt vier kinderen, drie meisjes en een jongen. Ondertussen is de familie uitgebreid met twee kleindochters en twee kleinzonen. “Onze zoon woont in Eindhoven, een dochter woont in België en twee van onze dochters zijn geëmigreerd naar Groot-Brittannië.” Mevrouw was en is heel sportief. Nog steeds pakt zij dagelijks de fiets en staat er een wandeling met haar vriendinnen gepland. Op sociaal gebied is zij een duizendpoot, zo is zij gastvrouw bij verschillende activiteiten, is lid van het kerkkoor, vrouwenbond en boekenclub, en staat zij bekend om haar kooklessen, met specialisme de Indonesische keuken. Meneer houdt zich graag bezig met het monteren van familiefilmpjes en het luisteren naar muziek. Op zijn kamer schrijft hij verhalen, met name over de woelige tijd in Indonesië die diepe sporen heeft nagelaten. 

Favoriet

Desondanks is Indonesië hun favoriete vakantieland. In 2019 waren zij hier voor het laatst. “We hebben onze woonplaatsen bezocht en Nico wist precies te vermelden hoe het er vroeger uitzag. De bevolking was zo enthousiast over de kennis van mijn man, dat ze hem een baan als gids hebben aangeboden,” besluit mevrouw met een lach. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief