Vooral jongeren en jongvolwassenen dragen een mes.
Vooral jongeren en jongvolwassenen dragen een mes. Foto: Pixabay

Gemeente Rucphen doet mee aan landelijke inleveractie wapens

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Gemeente Rucphen neemt in de Week van de Veiligheid deel aan de landelijke inleveractie van wapens. De actie stimuleert vooral jongeren en jongvolwassenen om hun wapen in te leveren. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving,” aldus burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt. Vooral jongeren en jongvolwassenen dragen een mes of een nepwapen. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. We vragen ook de scholen in de gemeente om hier aandacht aan te besteden. En we doen een oproep aan de ouders en verzorgers. Ga met je kind het gesprek aan als deze bijvoorbeeld een mes bij zich draagt. En lever het wapen in. Dat kan op woensdag 13 oktober ook op het gemeentehuis van Rucphen. Via de inleveractie maken we onze gemeente weer een stukje veiliger.”

Steekwapens

De landelijke inleveractie richt zich primair op steekwapens. Vooral het dragen van messen is immers populair onder de jeugd. Steekwapens, slag- en stootwapens kunnen in de week van 11 tot en met
17 oktober straffeloos ingeleverd worden bij de politiebureaus. Deze zijn als inleverpunt herkenbaar door de poster die voor het raam hangt.

Anoniem

Op woensdag 13 oktober kunnen steekwapens, of slag- en stootwapens op het gemeentehuis van Rucphen ingeleverd worden. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Er is dus geen risico dat men bestraft kan worden voor het wapenbezit. Ook op andere locaties kun je wapens inleveren. De gehele week de Veiligheid (11 tot en met 17 oktober) kunnen wapens eveneens ingeleverd worden bij het politiebureau aan de Bovendonk 15 te Roosendaal. In dit bureau komt er de gehele week een container te staan. Op dinsdag 12 oktober staat de container in het steunpunt in het gemeentehuis van Halderberge. En op 14 oktober staat de container in het steunpunt in het gemeentehuis Moerdijk.

Inventarisatie

Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief