VV Schijf is prominent aanwezig tijdens Schijf Swingt.
VV Schijf is prominent aanwezig tijdens Schijf Swingt. Foto: Corine Roks

Schijf Swingt als vanouds

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - Het afgelopen weekend stond Schijf in het teken van Schijf Swingt. Vier dagen vol festiviteiten die traditiegetrouw altijd plaatsvinden in het eerste volle weekend van juli. Dit jaar viel dat samen met De Nacht van Achtmaal waardoor de feesttent minder vol was dan vanouds. Het nieuwe concept op de zondag bleek een daverend succes, met een dorps-BBQ en live bands.

Op vrijdag werd het weekend toepasselijk geopend door muziekvereniging Kunst na Arbeid. “Met nummers als ‘Leef’ en ‘Het dondert en het bliksemt’. Liedjes die luid werden meegezongen door het publiek in aanloop naar de Foute Party die daarop volgde,” aldus Ad van Kalmthout, voorzitter Stichting Schijfse Kermis Kunst na Arbeid. “In 2019 hebben we er Schijf Swingt van gemaakt. Een naam die meer recht doet aan de festiviteiten op dit weiland aan de Roosendaalsebaan,” legt blaasmuziekfan Van Kalmthout uit.


GTC Rally

Het podium was op zaterdagavond gereserveerd voor artiesten van het Nederlandse lied. “Helaas was Schijf moeilijk te bereiken vanwege de GTC Rally. Dat is jammer, plus het feit dat er volop feesten in de regio waren waardoor het in onze feesttent minder druk was dan gewend.”

Turfloop

Het deelnemersaantal van de Turfloop deed echter niet onder voor andere jaren. Paul Suijkerbuijk hierover: “Met ruim 130 deelnemers. Een prachtige run door de bossen en het dorp waarbij de lopers konden kiezen voor de vijf of de tien kilometer. De renners van ‘de tien’ lopen twee rondjes.” Voor het eerst maakte Stichting Turfloop Schijf gebruik van digitale tijdmeting. “Dat was nog wel even spannend, vooral toen de vijf en tien kilometerrenners de mat passeerden. Het werkte, tot onze opluchting, fantastisch. Opvallend veel Belgen en atleten uit verder gelegen delen van het land stonden bij deze editie aan de start,” vervolgt Suijkerbuijk. Richard van Waardenburg uit Hellevoetsluis werd eerste op de tien kilometer heren, bij de dames pakte op deze afstand Symke Huijbregts uit Schijf de overwinning.

Verenigingen

Het nieuwe concept op de zondag, waarbij verenigingen zich presenteren, valt bij iedereen goed in de smaak. “We hebben heel Schijf gemobiliseerd om de kermis te vervangen. In meer dan dertig kramen laten verschillende verengingen zien wat zij in huis hebben. Het idee voor een dergelijke presentatie stond al eerder op de agenda maar werd wegens de coronapandemie gecanceld,” geeft Suijkerbuijk aan.

Levend tafelvoetbal

Verenigingen als V.V. Schijf, buurtschap Schijf, en TOWC Schijf zijn op deze zondagmiddag van de partij. Ook de Schijfse KBO, Stichting Samenleving Schijf, buurtpreventie en het toneelgezelschap mogen op deze zondag niet ontbreken. De Schijfse Halloween Commissie en het Oranje Comité pakken uit met spelletjes voor de kids. Blikvanger op zondagmiddag is het levend tafelvoetbal waar twintig volwassenenteams en vier jeugdteams het tegen elkaar opnemen.

Dorpsdag

Van Kalmthout over de zondag: “We hebben er een soort Dorpsdag van gemaakt, met aansluitend een gezellige barbecue waar zo’n 300 mensen zich voor hebben aangemeld. Dit pakt niet alleen gunstig uit voor de activiteiten buiten, ook in de tent draaien we nu een betere omzet dan voorheen.” Ondertussen klinkt gezellige muziek uit de speakers van Rucphen FM. De dag wordt afgesloten met Schijf Swingt On Stage met livebands op het podium. De maandag staat in het teken van de dorpsquiz met als afsluiter van het feestweekend de live band Starstruck.

De verschillende kramen trekken veel belangstellenden.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief