Foto: Gemeente Rucphen

'ID-cover kan identiteitsfraude voorkomen'

  Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - De Gemeente Rucphen adviseert inwoners een ID-cover te gebruiken voor legitimatiebewijzen. Een ID-cover gaat identiteitsfraude tegen.


De Gemeente Rucphen wil het gebruik van ID-covers stimuleren. De eerste vijftig inwoners die een legitimatiebewijs of rijbewijs aanvragen, krijgen daarom een ID-cover gratis. Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr reikte maandag het allereerste exemplaar hoogstpersoonlijk uit. "De ID-cover is een hoesje voor identiteitsbewijzen" vertelt ze. "Het beperkt onnodige verspreiding van een aantal persoonsgegevens. Als je toestemming geeft tot het kopiëren van je identiteitsbewijs, dan loop je met de ID-cover een stuk minder risico op misbruik van je persoonsgegevens. Een bevoegd persoon mag alle gegevens op een identiteitsbewijs zien om iemand te identificeren. Maar dat betekent niet dat die gegevens ook allemaal gekopieerd mogen worden. Met een ID-cover loop je minder kans op identiteitsfraude."

Kopiëren

Alleen overheden, banken, werkgevers, notarissen en casino's mogen het volledige identiteitsbewijs kopiëren. Andere instanties dus niet. Zo hebben scholen, zorgverleners en zorgverzekeraars het recht je BSN te noteren. In andere gevallen kan de ID-cover worden gebruikt voor het afschermen van persoonlijke gegevens van het identiteitsbewijs. Die kunnen daardoor niet worden gekopieerd. Met de ID cover worden foto, persoonsnummer (BSN), documentnummer en (indien aanwezig) de machine readable zone afgedekt. (De machine readable zone is specifiek ontwikkeld om identiteitsdocumenten digitaal uit te lezen).

Advies

"We adviseren onze inwoners een ID-cover te gebruiken voor hun legitimatiebewijs", zegt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. "Dat kan identiteitsfraude voorkomen. Om het gebruik van de ID-cover te stimuleren, ontvangen de eerste vijftig inwoners vanaf 4 februari gratis een ID-cover als zij een legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs of paspoort) aanvragen. Als inwoners ook voor andere legitimatiebewijzen die ze reeds hebben, een ID-cover willen hebben, kunnen zij deze tegen betaling van leges afnemen van de gemeente", besluit de burgemeester.

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief