Foto: Zanggroep t Schijfke, Tosca Goorden

Tosca Goorden stopt na tien jaar als dirigente bij Zanggroep 't Schijfke

  Algemeen,Nieuws

SCHIJF - Toen dirigente Tosca Goorden van Zanggroep 't Schijfke besloot om na tien jaar die functie neer te leggen, werden alle leden bijeengeroepen. Doel van die samenkomst was om te bekijken of het muzikaal gezelschap zou stoppen of toch een doorstart zou maken.


Tot groot genoegen van alle partijen is er uiteindelijk voor gekozen om met het koor door te gaan, met de wens zich ook nadrukkelijker naar buiten toe te profileren. Daardoor wordt de band met de Schijfse kerk losser en de mogelijkheid om elders op te treden groter.

't Schijfke

De parochiekern Schijf heeft naast een gemengd- en kinderkoor ook de Zanggroep 't Schijfke. "Die zanggroep is ooit opgericht door pastoor Dré Lemmens, die heel wat vrijwilligers wist te enthousiasmeren om een bijdrage aan de parochie te leveren", weet Lianne van Trijp zich nog te herinneren. Vandaar dat de zanggroep indertijd zo'n vijftig leden telde.

Drukbezet

Tosca Goorden, de dirigent van de Zanggroep, nam het besluit om na de kerkdienst van afgelopen zaterdag die functie neer te leggen. "Ik ben raadslid en fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad, voorzitter van de Parochiekerncommissie in Schijf, collecteer voor een aantal verenigingen en coördineer daar ook bij, en ben uitvaartverzorger. Daarnaast is muziek een deel van mijn leven. Sinds ik kon lezen heb ik ook altijd gezongen", vat ze haar drukbezette leven samen."Margot Roeken, van de muziekschool, vroeg mij eens of het dirigeren van de zanggroep iets voor mij zou zijn. Dat was nogal wat, want ik was niet geschoold, maar vond het verzoek en de uitdaging fantastisch". Op die manier kreeg 't Schijfke een dirigent die het vooral van haar gehoor en gevoel moest hebben.

Hoger niveau

"Door haar aanpak was er met de koorleden heel snel een klik, en zorgde ze er ook voor dat we op een hoger niveau gingen presteren", vat Lianne van Trijp de kwaliteiten van Tosca samen. "Zij heeft ons vooral geleerd dat het zingen van een lied muzikaal moet kloppen, maar dat de beleving van wat je zingt misschien nog wel belangrijker is". Tosca duidt de wijze waarop ze leiding aan het koor geeft als volgt: "Mijn lichaamstaal, de diepgang van het repertoire, maar ook de wijze waarop ik de koorleden betrek bij muziekkeuze, hebben voor die klik en kwaliteit gezorgd".

Eigenschappen

Nadat Tosca afgelopen zaterdag voor de laatste keer haar Zanggroep 't Schijfke dirigeerde, is nu letterlijk het doek gevallen. "Inderdaad is mijn drukke bestaan de belangrijkste reden van mijn besluit". Dat zoiets voor haar niet gemakkelijk is blijkt wel uit de opsomming van eigenschappen waaraan haar opvolger volgens haar zou moeten voldoen. "Ze moet niet te streng zijn, risico's durven nemen, lef hebben en een mensenmens zijn. Daarnaast zoekt het koor iemand die doortastend is, sfeer bepalend wil zijn, vol energie zit en durft te delegeren". En Lianne benadrukt daarbij: "Al die eigenschappen heeft Tosca gebruikt om ons koor kwalitatief op een hoger niveau te brengen".

Oproep

"Naast een dirigent zijn we ook op zoek naar nieuwe koorleden, die ons willen komen versterken. We zijn nu met tien dames en een combo met twee heren. Dat maakt ons al bij al wat kwetsbaar, en daar zouden we naar de toekomst toe best iets aan willen doen ", benadrukt Lianne nog maar eens. Informatie inwinnen kan bij Lianne via telefoonnummer 06-22874467 of via het secretariaat e-mail giannauijtdewilligen@gmail.com.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief