Kees Kools: 'Alle Nederlandse veldrijders met naam verschijnen in 2020 aan de start'
Kees Kools: 'Alle Nederlandse veldrijders met naam verschijnen in 2020 aan de start' Foto: Corine Roks

Generale repetitie voor NK veldrijden?

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Aan de vooravond van de achtste Internationale Cyclocross Rucphen blikken we met voorzitter Stichting Wielerpromotion Rucphen, Kees Kools, alvast vooruit op 2020. Hét jaar dat de veldrijders in Rucphen strijden om de Nederlandse Kampioenstitel tijdens de negende editie van de cyclocross. De voorbereidingen voor het NK zijn al in volle gang. Kunnen de wedstrijden op zaterdag 26 januari gezien worden als generale repetitie?

"Het bezoekersaantal neemt elk jaar toe, met het NK verwachten we zo'n tienduizend bezoekers. Daarom hebben we een projectgroep in het leven geroepen die samen met de gemeente Rucphen kijkt naar aspecten als veiligheid, verkeersstroom en parkeergelegenheid", steekt de voorzitter van wal, waarbij hij nogmaals benadrukt: "De cyclocross is nu gratis toegankelijk, en dat is ook ons uitgangspunt tijdens het NK".

Filmbeelden

In 2017 werd de kandidaatstelling Nationale Kampioenschappen veldrijden ingediend bij de KNWU, de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Al snel bleek de Internationale Cyclocross Rucphen ruim aan alle eisen te voldoen. Vanaf dat moment konden de voorbereidingen beginnen. "Vorig jaar zijn we gestart met grote beeldschermen, waarop de cross live kan worden gevolgd. Bij de finish maken we gebruik van een camera op een stelling die uitkijkt op een groot deel van het parcours. Volgend jaar hopen we een deal te kunnen maken met een commerciële zender. De NOS maakt in elk geval ook zelf opnames en monteert dit tot een blok van tien minuten", weet Kools te melden.

Verzekering

De organisatie heeft in 2017 de evenementenverzekering eens goed onder de loep genomen. Hoewel de risico's rondom de wedstrijd, voor de vrijwilligers en de deelnemers onder de verzekering van de KNWU vallen, zijn de risico's rondom het evenement verder voor onze stichting. "De verzekering vormt een pittige post, maar we kunnen en willen geen risico's nemen".

Sponsoring

Sponsors zijn onmisbaar en altijd erg welkom, temeer omdat de cyclocross gedragen wordt door louter vrijwilligers. "Elk jaar kunnen wij een beroep doen op zo'n honderd vrijwilligers. Daarmee houden we de kosten laag, en met sponsorgeld bekostigen we onder andere de in te huren materialen. Overigens geven we onze sponsors wat terug o.a. met een prachtige VIP-tent met een dag vullend programma. We hopen ook dat de Nederlandse Kampioenschappen ons nieuwe sponsors op zullen leveren".

Veldrijders

"En één ding is zeker, alle Nederlandse veldrijders met naam verschijnen in 2020 aan de start. Maar ook voor komende zaterdag hebben we een mooi rennersveld met onder andere Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis en Jim Aernouts. Bij de dames zijn het onder meer Geerte Hoeke en Helen Wyman die hun mannetje staan. Inmiddels telt de cross 310 inschrijvingen".

Categorieën

"Alle categorieën (die nu bij ons soms tegelijk rijden), rijden tijdens het NK afzonderlijk, vandaar dat de kampioenschappen over twee dagen worden verspreid. En dit jaar beginnen we ook al een half uur vroeger dan gebruikelijk, omdat we door het grote aantal deelnemers de categorie masters 40+/amateurs sportklasse hebben gesplitst. Om twaalf uur wordt het startschot gegeven voor de G- renners die strijden om de Nederlandse titel. Om 13.30 uur starten de dames en om 15.00 uur de heren".

Parcours

Dit jaar zijn voor het eerst twee bruggen gebouwd en door de lage waterstand bestaat het parcours ook uit een stukje strand. Terug van weggeweest is het publiek- platform. En in het hart van het parcours schittert de carrousel. Maar hoe komt het parcours er in 2020 uit te zien als De Binnentuin is gerealiseerd? De voorzitter hierover: "In de loop van 2019 hoopt men hiermee klaar te zijn. We zullen waarschijnlijk het parcours wat moeten aanpassen, maar De Binnentuin biedt ook weer mogelijkheden".

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief