Het 11-jarige karttalent Luna Heynen grossiert in prijzen.
Het 11-jarige karttalent Luna Heynen grossiert in prijzen. (Foto: Corine Roks)

Karttalent Luna Heynen (11) aan start circuit Spa-Francorchamps

  Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD- De 11- jarige Luna Heynen uit Sint Willebrord doet aan karting op hoog niveau. Als een van de weinige meisjes staat zij aanstaande zondag aan de start op Francorhamps in de Belgische Ardennen. Daar neemt zij het op tegen zo'n vijftien tegenstanders in de klasse 60 cc mini-junioren. Vier van de vijf wedstrijden heeft ze al gewonnen, het kampioenschap heeft ze praktisch al in de pocket.


Met een vader die heel fanatiek de motor- en autocross beoefende is het karten letterlijk met de paplepel ingegeven. Al op 5-arige leeftijd was Luna vastberaden. Karten, dat wilde ze als sport. Moeder Daisy van Mechelen hierover: "Bij wedstrijden van autocrosses werden we al gewaarschuwd: Als ze benzine ruiken, krijg je het er niet meer uit".

Autosportlicentie

Na twee mini-cursussen, een kartdiploma en een autosportlicentie van de Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie (KNAF) is de 7-jarige Luna klaar voor haar eerste wedstrijd op de kartbaan in Strijen. Het fundament voor de jonge coureur is gelegd, Luna staat haar mannetje op het circuit. Daarvan getuigt de prijzenkast die inmiddels zo vol staat dat een tweede is aangeschaft.

Tactiek

Luna verklapt haar tactiek: "Ik probeer zo te rijden dat mijn achterliggers met niet kunnen inhalen". Waarop haar moeder aanvult: "Als er wat gebeurt tijdens de start, dan overziet ze dat direct. Ze weet haar weg te vinden en te ontsnappen uit dit soort ontregelende situaties". De jongedame toont met trots haar coureurspak; een stoer groen broekpak, groene helm, bijpassend truitje en schoenen. "Met nummer twaalf, het nummer van mijn vader", waarbij ze ook het logo van haar pa toont. Moeder Daisy: "De sporten van de kinderen kosten zo veel tijd, dat mijn man gestopt is. Met kartwedstrijden van onze dochter zijn we vaak een heel weekend van huis".

Ereronde

Luna ziet uit naar 13 oktober waar ze haar vijfde overwinning Open Nederlands Kampioenschap hoopt binnen te halen. De kampioenstitel is haar zo goed als verzekerd met vier gewonnen wedstrijden. Behalve de wedstrijd kijkt ze uit naar de ereronde die de kampioen mag maken met de vlag des Vaderlands. De tiener zit vol ambities. "Meisjes Formule 1 of buggy's voor zand en weg. En volgend jaar doe ik mee aan het Nederlands Kampioenschap karting, dat bestaat uit zeven wedstrijden". Nog één jaartje kan Luna in haar klasse strijden, hierna stroomt zij door naar de junioren. "Met een grotere kart en sterkere motor", aldus haar moeder.

Rivalen

Luna's grote voorbeelden zijn Max Verstappen en Milou Mets, een van de weinig vrouwelijke coureurs van autospeedway wedstrijden. Op de vraag hoe Luna omgaat met haar mannelijke rivalen antwoordt zij: "Op de baan heb ik geen vrienden, na de wedstrijd gaan we samen een ijsje eten". Doordeweeks is Luna een gewone tiener uit groep acht op een basisschool in Essen. Verjaardagsfeestjes staan steevast gepland op de kartbaan van Roosendaal. "Mijn vriendinnetjes dachten voorheen makkelijk over deze sport totdat ze in de kart stapten. En de jongens denken altijd dat ze van me gaan winnen, totdat ik ze inhaal", besluit Luna met een grapje.

BIJDRAGE CORINE ROKS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief