De teller voor het onderhoud van de kerktoren staat inmiddels op 55.000 euro. FOTO CORINE ROKS
De teller voor het onderhoud van de kerktoren staat inmiddels op 55.000 euro. FOTO CORINE ROKS

Toren Willibrorduskerk wordt gerenoveerd

Door: Peter Houtepen Algemeen

SINT WILLEBRORD - De toren van de Willibrorduskerk in Sint Willebrord staat aan de vooravond van een grootse renovatie. In maart wil men een start maken met de opknapbeurt, die maar liefst 365.000 euro gaat kosten. De helft van dit bedrag draagt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bij, het andere deel is voor rekening van de parochie. Diverse acties vanuit de gemeenschap dragen een steentje bij aan de immense opknapbeurt . De teller staat inmiddels op 55.000 euro.

DOOR CORINE ROKS

"Het wind- en waterdicht maken van de toren heeft de prioriteit, maar wie weet waar we nog op stuiten. Het laatste grote onderhoud stamt uit 1985 waarbij eveneens een groot deel van het bedrag bijeen werd gebracht door de Willebrordse gemeenschap", laat voorzitter van de parochiekerncommissie St. Willebrord, Wim Roelands, weten.

Eén jaar

De Willibrorduskerk dateert uit 1926. De kerk verving een oudere kerk, het gebouw dat nu bekend is als dorpshuis De Lanteern. De nieuwe kerk was een ontwerp van pastoor Bastiaansen, naar een idee van de Basiliek van Lourdes. Het ontwerp werd uitgewerkt door architect van Groenendael uit Breda. De kerk is gebouwd in een neogotische stijl en heeft naast de hoge vieringtoren vier hoektorens. Zo lijkt het net alsof de kerk op een heuvel staat, naar het voorbeeld van Lourdes. Roelands: "Bijzonder detail is dat de kerk slechts in één jaar tijd gebouwd is. Gestart in 1925 en opgeleverd in 1926. Helaas is hier geen beeldmateriaal van bekend."

Behoorlijke klus

De hoge toren staat onder de viering (daar waar langschip en hoekschip elkaar kruisen), iets dat vrij bijzonder is. De kerk staat op de lijst van Rijksmonumenten en is het grootste gebedshuis van de Sint Franciscusparochie. Ook het aangrenzende processiepark (1926) met kruisweg en de Mariagrot (1926) staan op de lijst van Rijksmonumenten. "De hoge toren meet 65 meter en is hard toe aan een opknapbeurt. Het hout- en voegwerk moet worden gecontroleerd en indien nodig worden vervangen of bijgewerkt. Een behoorlijke klus die moet worden uitgevoerd door gecertificeerde aannemers." Voor de onderhandelingen is er een speciaal bouwteam actief dat bestaat uit het Bisdom en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Binnenkort gaan de partijen rond de tafel.

Acties

De acties om het resterende bedrag van ruim 180.000 euro voor het groot onderhoud bij elkaar te sparen zijn in volle gang. Naast creatieve initiatieven vanuit de gemeenschap met de overkoepelende naam 'Wij dragen een steentje bij', ontvangt de parochie giften van parochianen en ondernemers. "Hoewel we het streefbedrag nog lang niet hebben gehaald, proberen we in maart van dit jaar een start te maken met de renovatie. Wij als parochie staan garant voor het resterende bedrag, dat we uitgesmeerd over een periode van zes jaar, maar liefst nog eerder, hopen te vergaren. Maar dit wil niet zeggen dat onze toren zes jaar in de steigers staat." benadrukt Wim Roelands.

Kapelaan

Herinneringen aan het groot onderhoud in 1985 passeren de revue. Onder het toeziend oog van kapelaan De Bok, de geliefde dorpspastoor, werd destijds het restauratiebedrag van 125.000 gulden bijeengebracht. Dit bedrag werd verdubbeld door de Rabobank.

Liedje

Zelfs een liedje werd hierbij in het leven geroepen. Een zin hieruit: 'Iedereen die mag het horen, wij hebben de mooiste toren', blijkt ineens weer actueel. Later volgden nog een actie voor de glas-in-loodramen, die eveneens toe waren aan een opknapbeurt.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief