Brigitte Clercx en Ad Vissenberg met hun verkiezingsprogramma. FOTO CORINE ROKS
Brigitte Clercx en Ad Vissenberg met hun verkiezingsprogramma. FOTO CORINE ROKS

PVV afdeling Rucphen stelt zich voor

Door: Peter Houtepen Algemeen

SINT WILLEBRORD - De kogel is door de kerk, politiek Rucphen krijgt er een partij bij: De Partij Voor de Vrijheid. (PVV). Aan het roer staat Ad Vissenberg (64), commercieel directeur van een bouwmaterialenhandel in Rucphen. Tweede op de lijst staat Brigitte Clercx (55), orthomoleculair voedingsdeskundige en medeoprichter en lid buurtpreventie Sint Willebrord. Met nog zes andere kandidaten op de lijst staan zij te trappelen.

Telde de lijst PVV Rucphen eerst nog negen kandidaten, al snel viel kandidaat-raadslid Marie-Louise Kelderman af wegens in het verleden gedane onacceptabele uitlatingen over premier Mark Rutte, gepost op Facebook. "Ondanks de strenge selectie kon dit blijkbaar toch gebeuren. Wij staan volledig achter dit besluit dat de PVV heeft genomen. Hiermee geven we een signaal af naar de kiezer. Wij willen het PVV geluid uitdragen met respect voor andere politieke partijen", aldus de lijsttrekker.

Standpunten

De landelijke aandachtspunten van de PVV worden, indien van toepassing, ook door de gemeentelijke partij uitgedragen. In een dertien pagina's tellend verkiezingsprogramma staan de standpunten uitgewerkt. "Het geld bestemd voorde Wet Maatschappelijke Ondersteuning moet enkel worden aangewend waarvoor het bedoeld is en niet, zoals nu dreigt te gebeuren, in de pot Algemene Middelen van de gemeente verdwijnen. Meer handen aan het bed!", geeft Vissenberg te kennen. Zijn partij pleit voor een korter traject bij zorgaanvragen en volgens Vissenberg kan er een bezem door de ambtelijke bureaucratie. "Mensen niet meer van loket naar loket sturen, maar snel antwoord."

Woningmarkt

Volkshuisvesting, hetzelfde verhaal, zo vindt Vissenberg, die aan de wieg stond bij de oprichting van de huurders-belangen vereniging Sint Willebrord. Ook nam hij als belangenbehartiger van de huurders jarenlang deel aan de huurcommissie Breda. "Controle op de woningmarkt. Onze eigen inwoners betalen belasting voor het woongenot in de meest ruime zin. Hoe is het mogelijk dat huurders uit andere gemeenten en statushouders voorrang krijgen op de sociale woningmarkt?"

PVV- gevoel

Hier daalt het typerende PVV-gevoel neer. "Wij begrijpen dat de gemeente zich aan de wet moet houden, en wordt verplicht statushouders op te nemen. Maar als gemeente kun je wel je bezwaren laten horen, ook tegen het ministerie", vult Brigitte Clercx aan. De PVV-ers pleiten bij dergelijke grote kwesties voor een gemeentelijk referendum. Een ander standpunt op het landelijke verkiezingsprogramma van de PVV waarin de nieuwkomer zich kan vinden, is het verbod van de islamitische hoofddoek in publieke functies. Als toelichting hierop laten ze stellig weten: "In publieke functies moeten mensen zich aanpassen aan onze cultuur, waarvoor onze voorvaderen hard hebben gestreden. Wij zijn trots op Nederland en dat gevoel moet algemeen worden uitgedragen."

Islam

PVV Rucphen pleit voor vluchtelingenhulp in eigen regio. De kandidaten hierover: "Natuurlijk moeten mensen geholpen worden, maar wel in hun eigen regio. Daar zijn de mensen uiteindelijk het beste af. Maar je moet ze niet naar Nederland halen, generatie op generatie blijft hier wonen. Voor je het weet krijgt de islam voet aan de grond in de gemeente Rucphen, en dat mag niet gebeuren."

Uitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij de PVV in Rucphen 38,9 procent van de stemmen haalde, heeft de kandidaten doen besluiten om zich te melden. 'Luisteren naar de stem van het volk', is hun drijfkracht. De slogan die ze in hun gemeentelijke verkiezingsstrijd gaan gebruiken wordt: 'Voor onze éigen mensen'.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief