Wethouder René Lazeroms (rechts) legt een van de vloerplaten voor de nieuwe NOM woningen in de juiste positie.
Wethouder René Lazeroms (rechts) legt een van de vloerplaten voor de nieuwe NOM woningen in de juiste positie.

Eerste Nul op de Meter woningen in Sint Willebrord

Door: Peter Houtepen Algemeen

SINT WILLEBRORD - Met het leggen van een betonnen vloerplaat heeft wethouder René Lazeroms dinsdag het symbolische startsein gegeven voor de bouw van zeven eengezinswoningen en vijf seniorenwoningen aan de Maximastraat in Sint Willebrord. Deze zogenaamde Nul op de Meter (NOM) huurwoningen wekken net zo veel energie op dan dat ze verbruiken.

Voor de gemeente Rucphen betekent het een primeur in het kader van energie neutraal bouwen. Binnen het deelplan Oranje realiseren Van Wanrooij Projectontwikkeling en woningcorporatie Thuisvester eerst de sociale huurwoningen. Later worden nog 41 koopwoningen gebouwd en er werd één bouwkavel verkocht.

Groei

Wethouder René Lazeroms is blij met de ontwikkelingen. "Na een periode van krimp wordt er weer volop gebouwd binnen onze gemeente. Daarbij is duurzaamheid het centrale thema, zowel bij renovatie van bestaande bouw als bij nieuwbouw." Die nieuwbouw omvat ruim 100 woningen waarvan de koopwoningen al grotendeels verkocht zijn. Lazeroms: "Wij zijn zeer te spreken over de samenwerking met de huidige partners in dit project, maar we zien ook duurzaamheid terug in andere plannen zoals Hofstede in Rucphen. Daarnaast juichen we  particuliere initiatieven toe zoals de bouw van twee autarkische woningen in Zegge die geheel zelfvoorzienend zijn."

Energieneutraal

John Koster van projectontwikkelaar Van Wanrooij is uitvoerder op de bouwlocatie. "Alle twaalf te bouwen woningen zijn gasloos. Door middel van een dieptebron op honderd meter, een pomp en een omvormer zorgen we dat de verkregen warmte voor de woning benut kan worden. Alle vloeren in de woning hebben vloerverwarming waardoor radiatoren tot het verleden behoren. Verder hebben de woningen zonnepanelen en een uitgebalanceerd ventilatiesysteem. De optimale isolatie maakt het plaatje compleet." Projectontwikkelaar Martijn van den Bogaard verwacht dat de woningen in het derde kwartaal van 2018 opgeleverd kunnen worden. De huurprijzen variëren van 590 euro voor de seniorenwoningen tot 630 euro voor de eengezinswoningen en huurders moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.

Innovatief

Woningcorporatie Thuisvester is een belangrijke partner voor de gemeente Rucphen. Naast het project aan de Maximastraat wordt samen gewerkt aan het verder ontwikkelen van innovatief wonen. Directeur Pierre Hobbelen: "Wij werken momenteel samen met de Technische Universiteit van Eindhoven waar studenten het Huis van de Toekomst bouwen. Dat gaat nog verder dan Nul op de Meter met onder andere een demontabele fundering, demontabele wanden, verfijnde techniek en hergebruikte materialen. Die woningen worden nog beter afgestemd op de doelgroep en zijn standaard levensloopbestendig. Het eerste concept gaan we in de gemeente Rucphen realiseren met acht woningen." Wethouder Lazeroms besluit: "Vooralsnog gaan we in dit project voor gasloos, zonnepanelen en NOM. We zijn er trots op dat we als gemeente nauw betrokken worden bij innovatieve ontwikkelingen en volgen deze dan ook op de voet." Hierna werd samen met de nieuwe bewoners een toost uitgebracht op het slagen van het nieuwbouwproject. BIJDRAGE EN FOTO JOS OONINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief