Stichting Kinderopvang Mariadonk hoeft komend schooljaar nog niet weg. FOTO MONIQUE JANSEN
Stichting Kinderopvang Mariadonk hoeft komend schooljaar nog niet weg. FOTO MONIQUE JANSEN

Borgessiusstichting zet deur voor Kinderopvang Mariadonk op kier

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEGGE - Stichting Kinderopvang Mariadonk (SKM) hoeft voorlopig niet weg uit basisschool Mariadonk. Dat heeft de Borgesiusstichting besloten. Secretaris Dion Landstra van SKM is blij met dit besluit, maar benadrukt dat er nog steeds onzekerheid bestaat over de toekomst. Toch is hij blij dat de stichting opnieuw wordt uitgenodigd om met de Borgesiusstichting in gesprek te gaan.

Aanvankelijk moest SKM de school op 20 augustus verlaten. Vanaf dan zou de kinderopvang door Kober worden verzorgd. Dit besluit stuitte op grote bezwaren van ouders. Zij kwamen massaal in opstand tegen het besluit van Borgesius om te kiezen voor Kober. Op dit moment verzorgen twee partijen kinderopvang in Mariadonk. Dat is voor een kleine dorpsschool geen ideale situatie. SKM herbergt het kinderdagverblijf en zorgt daarnaast voor de voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang. Ook kunnen kinderen terecht op de peutergroep. Kober verzorgt ook peuterspeelzaalwerk binnen de school met de Zeggetuin.

Rust

De Borgesiusstichting vindt het belangrijkste dat de rust terugkeert in het dorp. "Daarom kiezen we ervoor om een stap terug te zetten in het proces. We willen nog steeds naar een Integraal Kind Centrum (IKC). De situatie blijft voorlopig hetzelfde. Het SKM kan in ieder geval nog even blijven", geeft algemeen directeur Robert-Jan Koevoets van Borgesius aan.

Daarnaast komt er een uitvoerige evaluatie van het proces. Koevoets geeft aan dat ouders niet bang hoeven te zijn dat ze straks zonder opvang zitten. Ook geeft hij aan dat de school tussentijds duidelijk zal communiceren met de ouders. Ondertussen is ook bekend geworden dat directeur Ron Kruis vertrekt bij Mariadonk. Hij gaat volledig aan de slag bij basisschool De Klinkert in Oudenbosch. Het afscheid van Kruis staat volgens Koevoets los van de perikelen rondom SKM.

Ruimte voor overleg

Landstra vindt het positief dat Borgesius ervoor heeft gekozen om terug naar de onderhandelingstafel te keren: "Het is een moedig besluit." Toch geeft hij aan dat de toekomst van SKM hiermee alles behalve is veilig gesteld. Hij kan nog steeds niet akkoord gaan met enkele eisen die Borgesius eerder stelde: "We hopen dat daar nu wel ruimte is voor overleg."

In 2016 dreigde voor SKM ook al het doek te vallen. Toen moest de kinderopvang ruimte maken voor een extra kleuterlokaal. Pas nadat er commotie ontstond, kon het kinderdagverblijf toch in de school blijven. In die jaren is SKM hard gegroeid. In juli 2016 lag het aantal kinderen dat gebruik maakte van de kinderopvang op 44. Dat is inmiddels gegroeid tot ongeveer 75. "We worden gewaardeerd vanwege de flexibele openingstijden. Bij ons betaal je ook echt voor wat je afneemt, ook al is dat maar een half uur." Landstra betreurt het dat de toekomst van SKM voor de tweede keer op losse schroeven staat: "Dit is voor ouders ook niet leuk."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief