De Gemeente Rucphen zet in op financiële zelfredzaamheid van haar inwoners.
De Gemeente Rucphen zet in op financiële zelfredzaamheid van haar inwoners. Foto: Andreas Helmsdorf - Pixelio

Gemeente Rucphen slaat handen ineen met Startpunt Geldzaken

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - De Gemeente Rucphen sluit aan bij het online Startpunt Geldzaken van het Nibud. De online geldplannen van het Startpunt bieden volgens de Gemeente Rucphen vooral ook belangrijke ondersteuning aan de groep inwoners die (nog) geen professionele hulp ontvangen voor hun financiële zaken.

Met de geldplannen kunnen burgers zelf de eigen geldzaken in balans brengen en houden. Zo nodig kunnen zij hulp vragen aan vrijwilligers of aan professionele hulpverleners. Startpunt Geldzaken is een samenwerkingsverband van het Nibud met Vereniging Eigen Huis, de beleggersvereniging VEB en de Stichting Certificering FFP. Gemeenten kunnen hierbij aansluiten.

Gebruiksvriendelijk

"Doel is dat mensen financieel zelfredzaam worden", aldus Jack Boomaerts, beleidsmedewerker van de Afdeling Samenleving van de Gemeente Rucphen welke zich onder andere bezighoudt met schulphulpverlening. "Het Startpunt Geldzaken is een heel gebruiksvriendelijk online platform waar bezoekers verschillende soorten geldplannen kunnen vinden. Met dit hulpmiddel willen we onze burgers inzicht geven in wat er mogelijk is op het gebied van financiën."

Schulden

Volgens wethouder Martien de Bruijn van de Gemeente Rucphen wordt met de aansluiting bij het Startpunt Geldzaken een belangrijke bijdrage geleverd aan het voorkomen van problematische schulden. "We zien een toename van gezinssituaties waar meerdere problemen de kop opsteken", vertelt hij. "Daar is ook heel vaak een schuldenprobleem bij aanwezig. Mensen hebben geldproblemen en zitten in de knoop met hun administratie, met als gevolg de ene boete na de andere boete. Het gaat dan al snel van kwaad tot erger en een schuld wordt alleen maar groter."

Ingrijpend

"Als we als gemeente niks doen, zie je die mensen verzanden en terechtkomen in zware trajecten als bewindvoering en, als laatste redmiddel, schuldsanering", vervolgt hij." Dat is niet alleen heel erg kostbaar, het veroorzaakt ook veel leed. Het duurt soms jaren voordat mensen er vanaf zijn. Dat is heel ingrijpend in een mensenleven."

Verborgen armoede

Het zijn woorden waar Peter Heeren zich volledig bij aansluit. Samen met zijn collega Marieke Zijlmans vervult hij de rol van schuldhulpverlener bij de Gemeente Rucphen. "Op het moment dat mensen zich bij mij melden, hebben ze vaak al veel schulden. Niet zelden spelen er ook problemen op andere leefgebieden, zoals relatie en gezondheid. Daarnaast is er vaak sprake van verborgen armoede. Die kan ook heel gemakkelijk voorkomen bij mensen met middeninkomens en hogere inkomens. Zij hebben doorgaans veel moeite om zich aan een veranderde situatie aan te passen."

Stress

"Bovendien zorgt stress ervoor dat mensen niet altijd de meest handige beslissingen nemen", weet hij. "Of ze steken eenvoudigweg hun kop in het zand. Als je weet dat je je baan verliest, moet je daar nú al op anticiperen. In relatief korte tijd zie je veel mensen in grote financiële problemen komen. 'Ik kan zó op jouw stoel zitten', houd ik mijn cliënten ook altijd voor. Wat dat betreft kan het Startpunt Geldzaken ook als eye-opener dienen. Als mensen er financiële problemen mee kunnen voorkomen, is de investering van de Gemeente Rucphen snel terugverdiend."

Preventiemiddel

"Voorkomen is beter dan genezen", zo stelt wethouder Martien de Bruijn. "Door zogezegd 'aan de voorkant' te gaan zitten, proberen we met handreikingen en tips te voorkomen dat er financiële problemen ontstaan. Tegelijkertijd willen we aandragen waar mensen terechtkunnen voor hulp.'Wees voorbereid', zo luidt de boodschap." Om de inwoners van de gemeente Rucphen te informeren over geldzaken, wordt daarom in samenwerking met het Nibud als preventiemiddel een Geldkrant uitgebracht door de Gemeente Rucphen. De Geldkrant bevat praktische informatie en tips op het gebied van financiën. De Gemeente Rucphen laat de Geldkrant huis aan huis bezorgen tijdens de Week van het Geld welke plaatsvindt van maandag 25 maart tot en met vrijdag 29 maart.

Startpunt Geldzaken

Surf voor meer informatie naar www.startpuntgeldzaken.nl/rucphen/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief