Afbeelding
Foto: Corine Roks

'Zegge verdient een eigen monument'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZEGGE - Als het aan Jan Vergouwen en Piet van den Oever ligt, krijgt Zegge dit jaar nog een monument waar Zeggenaren kunnen gedenken en herdenken. Het plan voor het multifunctionele monument wordt tijdens het komende Meiweekend Zegge officieel gepresenteerd.

Jan Vergouwen en Piet van den Oever zijn respectievelijk secretaris en penningmeester van heemkundekring Den Lande van Zegge. Het is het tweetal al langere tijd een doorn in het oog dat hun dorp een echt monument ontbeert. "Vroeger hadden we in Zegge een zogeheten Oranjeboom staan, een linde die veel gebruikt werd bij festiviteiten als Koningsdag. De boom is echter jaren geleden gesneuveld en daarvoor is niets terug in de plaats gekomen. Sterker nog: als enige dorp in de gemeente Rucphen beschikt Zegge niet over een eigen monument. We willen nu graag een nieuw centraal punt creëren waar we aan verschillende onderwerpen aandacht kunnen geven", legt Vergouwen uit.

Neutraal

Dat centrale punt moet volgens Vergouwen in de eerste plaats neutraal zijn. "De Dodenherdenking op 4 mei bijvoorbeeld wordt nu gehouden in de Heilige Maria Boodschapkerk", zegt hij. "Een katholiek gebouw dus, waar misschien niet iedereen zich thuis voelt." Bovendien worden bepaalde zaken nu volgens Vergouwen onderbelicht. "Op 5 mei vieren we bijvoorbeeld ook de Bevrijding, terwijl Zegge werd bevrijd op 30 oktober. We willen juist speciale aandacht op dat laatste vestigen. Het is voor ons een stuk geschiedenis waar we een herdenkingsceremonie aan willen koppelen."

Onderwerpen

Alles bij elkaar kwamen Vergouwen en Van den Oever tot vier onderwerpen die straks in het monument tot uiting moeten komen: de verbondenheid met het Koningshuis, de Bevrijding van Zegge op 30 oktober 1944, de Zegse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog én de status van Zegge als bedevaartplaats. Het plan voor het monument ligt al klaar. Zo moet het monument straks 1.20 meter bij 1.20 meter meten met een hoogte van 1.00 meter. Het monument zelf moest bestaan uit vier gepolijste granieten platen (zwart) op een betonnen sokkel: een plaat met Bedevaartteken 1421, een plaat met de namen van Zegse oorlogsslachtoffers, een plaat met een verwijzing naar de bevrijding van Zegge op 30 1944 door Timber Wolves en een plaat waarop het koningschap van Willem van Oranje tot uiting komt.

Vlaggen

Vergouwen en Van den Over hebben ook al een tweetal locaties op het oog. Eén daarvan ligt op de hoek van de O.L. Vrouwestraat en de Nieuwstraat, in de buurt van de voormalige woning van een moeder en drie kinderen uit Zegge, die op 15 oktober 1944 omkwamen bij een bombardement op een trein. Het is de bedoeling dat achter monument straks de Amerikaanse, de Nederlandse en de Brabantse vlag wapperen. Het liefst zien de twee initiatiefnemers dat het monument wordt onthuld op 30 oktober - de datum dat Zegge werd bevrijd - of vlak daarvoor.

Financiering

Voordat het echter zover is, moet er nog wel wat stappen gezet worden, weet Vergouwen. "Ons idee is door de Gemeente Rucphen positief ontvangen. De financiering van het monument echter zal vanuit de bevolking en het bedrijfsleven moeten plaatsvinden." Om die groepen warm te krijgen voor het plan, heeft heemkundekring Den Lande van Zegge tijdens de komende braderie een maquette in haar kraam om een en ander toe te lichten. 'Geef Zegge een monument' is daarbij de slogan die belangstellenden over de streep moet trekken.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief