Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Structurele samenwerking Brabantse en Zeeuwse opsporingsambtenaren

Door: Marijn Riemens algemeen

STEENBERGEN - De boa-pool Brabantse Wal en Tholen, waar buitengewoon opsporingsambtenaren ingehuurd kunnen worden door verschillende gemeenten, is per 1 januari 2018 structureel geworden. Dat hebben de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en Tholen gezamenlijk besloten.


De boa-pool is opgezet om kennis en ervaringen uit te delen, waardoor er efficiënter en effectiever in de gemeenten te werk kan worden gegaan. Zo kan een boa uit Woensdrecht inspringen, wanneer een opsporingsambtenaar uit de gemeente Steenbergen afwezig is. Bovendien wordt een boa uit een specifieke gemeente in een andere gemeente minder snel herkend, wat bijvoorbeeld interessant kan zijn bij een controle op de Drank-en Horecawet.
Het algemene beeld van de boa-pool is volgens de gemeenten positief. ''Wij zijn tevreden over de resultaten en de samenwerking'', stellen de gemeenten. ''Alle afspraken over onderlinge samenwerking en bevoegdheden van de boa's zijn vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst en dit zorgt voor duidelijkheid.''


Andere gemeenten
Ondanks de tevredenheid zijn er nog een aantal verbeterpunten. Momenteel houden de gemeenten zich bezig met de toekomstige omvang van de pool. Daarnaast wordt er onder andere gekeken of andere gemeenten zich willen aansluiten bij de intergemeentelijke samenwerking. Sinds het najaar van 2015 onderzochten Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en Tholen de mogelijkheden. Na een goed georganiseerde voorbereiding werd een jaar later de proefperiode van de boa-pool gestart.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief