Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Rennen, klimmen en klauteren: Dit was de 25ste Survivalrun Steenbergen

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN – Zo’n zevenhonderd fanatieke deelnemers liepen op zondag 21 april een intens Survival parcours in en om Steenbergen. Afhankelijk van de klasse waaraan de lopers deelnamen moesten tot 35 hindernissen worden genomen. 

Daags voor het evenement is het nog een drukte van jewelste, want er wordt nog hard gebouwd aan het sluitstuk, de eindhindernis op het Sportpark met een symbolische 25 triangels waarmee de deelnemers -als Ninja Warriors- naar de finish moeten.

Veiligheid
Bart van der Wegen komt namens de Survivalrun Bond Nederland alle hindernissen inspecteren, kijkend naar de veiligheid van de installaties, touwdikte, knopen, balklengtes enzovoort. Door het hele jaar heen zijn er maar liefst 54 wedstrijden en alleen al dit weekend 3 in Nederland. “Er zijn zo’n 16.000 actieve wedstrijdlopers in Nederland. Het mooie van Steenbergen is dat er veel bomen zijn om de hindernissen in te bouwen, dus er gebeurt veel op hoogte en veel met water. Om mee te kunnen doen met je een goede conditie hebben en écht oefenen, want alleen met speciale technieken kun je deze hindernissen nemen.”

Veel techniek nodig
Dat beaamt de volgende dag ook Elise De Ron-van Beurden, die als vrijwilligster bij de Swing-Over 17-20 staat, samen met haar man Bas en moeder Connie. “Op zaterdagochtend train ik in Steenbergen de jeugd (5-15jr). Vaak zijn er wel zo’n 40 kinderen en extra ouders (om te helpen). We leren ze allerlei technieken. Vandaag doen er zo’n 15 kids mee met de 6,5km, dan hebben we ouder/kind paren (zie foto: Team Iron Man(tel): Martijn en Dante (nr 509) en Kaj Mertens (nr 485), en dan doen er nog zo’n 10 kinderen uit Steenbergen mee met de 3,5km. Er zitten overigens echt kinderen tussen die al mee zouden kunnen doen met het wedstrijdklassement,” vertelt Elise.  

Ultieme buitenspelen
Bob Zuidgeest, die als voorzitter deze run coördineert is blij met zijn organisatie-kernteam en de ca. 160 vrijwilligers die op zondag paraat staan. “We zijn al weken aan het bouwen, zowel op particulier als op openbaar terrein. En de hindernissen zijn heel erg pittig. Ooit zijn we begonnen bij Akkermans aan de Benedensas, daar waren Bart en zijn vader bij betrokken, want via hun outdoor ervaring kenden ze ook knopen en materialen.” Bart: “We zien dat het deze sport nu een enorme vlucht neemt. Redenen zijn duidelijk: Het is een buitensport, heel toegankelijk voor iedereen, er is geen ondergrens, en ….mensen zijn gewoon graag kind!” Bob beaamt dat: “Het is het ultieme buitenspelen, in de sloot, in de modder, lekker klimmen en afzien. En iedereen is hier gelijk, iedereen helpt elkaar, als het fout gaat staat iedereen er ook. Het is één grote familie.” Ook de Steenbergse club is een hele betrokken vereniging, iedereen helpt bij het klussen, de hindernissen enzovoort”

Echte doorzetters
Elise: “Het is wel een sport voor doorzetters, je moet het zelf doen, zelf ervoor gaan. Je hebt vooral een strijd met jezelf en als dingen dan lukken, krijg je een enorme dosis endorfine en adrenaline. Als je over de finish komt, is het zo kicken!”

Dat het afzien is, is wel te af te lezen van de gezichten van de deelnemers. Op het Sportpark begint het met kruipen onder een net door, door een aantal buizen en ‘huppelen’ door autobanden, maar al snel komen ze bij een Apenhang, Swing-overs, Berengang en ga zo maar door: water, modder, kracht, techniek, lopen, nat en koud. Gelukkig is 21 april uiteindelijk een zonnige dag en is het al redelijk laat in het survivalseizoen, zodat de deelnemers redelijke ‘ongeschonden’ uit de strijd komen.

Uitslagen
Er waren maar liefst 12 categorieën waaraan deelgenomen kon worden. De uitslagen van Survival Run Steenbergen zijn terug te vinden op de website van de vereniging: www.survivalsteenbergen.nl.

Op de website vind je ook informatie over de vereniging en de trainingen die worden gegeven, deze zijn opgedeeld in jeugd (vanaf 6 jaar en vanaf 14 jaar), volwassenen recreatief /gevorderden. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief