Foto: Will Rombouts

Publiek in de ban van Liberation Tour

STEENBERGEN - Wie de entourage van het moderne heden in gedachten voor heel even wist te wissen, moet zich zaterdag 75 jaar terug in de tijd hebben gewaand. Zó moest het bevrijdingsfeest na de Tweede Wereldoorlog er dus een klein beetje hebben uitgezien.


De ontlading van de inwoners van Dinteloord, Steenbergen en Welberg in die tijd kon zaterdag uiteraard onmogelijk worden nagebootst, maar het uitbundige karakter van de viering van 75 jaar bevrijding maakte duidelijk dat de inzet en strijdlust van de bevrijders destijds nog altijd op waarde wordt geschat. De Liberation Tour, een toertocht van ruim 75 historische legervoertuigen die via Dinteloord, Steenbergen en Welberg koers zette naar Bergen op Zoom, trok niet alleen veel publiek, ook het applaus langs de route was welgemeend. De bevrijding van eind 1944 werd weer even tot leven gewekt.

Herdenkingsceremonies

De indrukwekkende colonne stond letterlijk en figuurlijk stil bij de oorlogsmonumenten langs de route in de gemeente Steenbergen. In Dinteloord vond een korte herdenkingsceremonie bij het bevrijdingsmonument op het Raadhuisplein plaats. Hierna volgde een iets uitgebreidere plechtigheid op het Kerkplein in Steenbergen, waarbij ook een tijdcapsule wordt begraven, welke tot stand is gekomen tijdens de scholenestafette in het kader van 75 jaar bevrijding. Een defilé verder vertrok de stoet naar het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg op de Welberg voor wederom een korte herdenkingsceremonie plaats, om vervolgens de reis te vervolgen naar eindbestemming Bergen op Zoom.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief