Foto: Esther LInnartz

Slikken van de Heen gekozen als gebied voor zeldzame wisents

DE HEEN  - Op initiatief van Zeeuws Landschap zijn er drie Europese bizons losgelaten op de Slikken van de Heen nabij Sint Philipsland. Dit is pas het vierde natuurgebied in Nederland waar wisenten vrij rondlopen. Het gebied is onder andere gekozen vanwege de voedzame bodem. De dieren staan nu in een wengebied in een deel van de Slikken van de Heen. Na verloop van tijd zal deze tijdelijke afscheiding verwijderd worden en kunnen de dieren het hele gebied gaan gebruiken.


"De wisent is een zeldzame Europese bizonsoort, die na de eerste wereldoorlog bijna was uitgestorven. Nadat soort in het wild was uitgestorven zijn de eigenaren van de laatste 49 wisenten in gevangenschap gaan samenwerken om de soort te behouden. In 1954 konden de eerste wisenten weer in de natuur worden vrijgelaten. Inmiddels leven er weer 7500 wisenten, maar daarmee is de soort nog steeds zeldzamer dan neushoorns in Afrika of tijgers in Azië", aldus Zeeuws Landschap.

Wennen

De bodem is hier veel voedselrijker dan in de Maashorst, Veluwe of het Kraansvlak waar ook al wisents zijn uitgezet. "We verwachten dat de wisenten hier samen met de konikpaarden en recent gearriveerde Rode Geuzen het landschap half open kunnen houden. De laatste tien jaar is het gebied namelijk nogal met duinriet en adelaarsvaren verruigd. Met de drie soorten grazers die hier komen te grazen komt daar naar verwachting verandering in." De wisenten staan nu in een wengebied in een deel van de Slikken van de Heen. Na verloop van tijd zal deze tijdelijke afscheiding verwijderd worden en kunnen de dieren het hele gebied gaan gebruiken. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief