Inbraakgolf teistert Steenbergse bedrijventerreinen Reinierpolder 1 en 2
<p>Paaltjes die sluip- en vluchtroutes moeten blokkeren, kunnen eenvoudig worden verwijderd door inbrekers.</p>

Paaltjes die sluip- en vluchtroutes moeten blokkeren, kunnen eenvoudig worden verwijderd door inbrekers.

(Foto: Christel Schiphorst)

Inbraakgolf teistert Steenbergse bedrijventerreinen Reinierpolder 1 en 2

STEENBERGEN - Terwijl veel bedrijven lijden onder de coronacrisis, hebben de ondernemers ondertussen nog veel meer zorgen, als ze gevestigd zijn in gemeente Steenbergen: een zware inbraakgolf op de bedrijventerreinen houdt de ondernemers en bewoners in een ijzeren greep. 


Al weken is het raak op de Reinierpolders 1 en 2: inbraken, pogingen tot inbraak, schade aan panden en omheiningen. Tientallen ondernemers hebben er mee te maken. Met regelmaat vonden er al inbraken plaats, maar de afgelopen weken liep het de spuigaten uit. In het holst van de nacht werden omheiningen van boven tot onder opengeknipt, zijn panden opengebroken en kostbaarheden geroofd.

Zeer professionele bende

Een rondgang langs verschillende bedrijven en bewoners geeft een uniform beeld: hoge hekken zijn kapot geknipt, zelfs meerdere malen in opeenvolgende nachten. Beveiligingscamera’s van bedrijven hebben gefilmd dat het om een drie- tot viertal inbrekers gaat en een tweetal personen ‘op de uitkijk’. De inbrekers slaan toe tussen tien uur ’s avonds en drie uur ’s nachts. En terwijl bij het ene bedrijf de kluis wordt gestolen, wordt bij de ander alleen de koelkast leeggeroofd of oude pallets meegenomen. De vluchtroutes worden professioneel voorbereid en de inbrekers dragen zwarte kleding, hoodies en verbergen hun gezicht voor de camera’s.

Vluchtroutes

Een onderneemster, gevestigd aan de Liberatorstraat, is hogelijk verbaasd dat de barrièrepaaltjes op de Warwickstraat, richting Fort Henricusweg, eenvoudig met een driehoeksleutel te verwijderen zijn.

“Op iedere straathoek zijn dergelijke sleutels te koop. Talrijke hondeneigenaren hebben zo’n sleutel gekocht en parkeren nu de auto in de polder om te gaan wandelen, terwijl het de bedoeling was dat alleen enkele aanwonenden een sleutel zouden ontvangen van de gemeente. Als zij de weg al weten, dan weten de inbrekers al helemaal van deze vluchtroute naar de polder!”

Veiligheid ter discussie

Over veiligheid op de industrieterreinen wordt al geruime tijd gediscussieerd en naar oplossingen gezocht. “Wat mensen soms vergeten is dat we hier met ons hele hebben en houden inzitten”, vertelt een ongeruste ondernemer. Aangifte doen bij de politie is een eerste stap, maar helaas leidt dit niet tot zichtbare actie.

“De politie is zich ervan bewust dat het om een professionele bende gaat, maar het forensisch team neemt niet eens de moeite om vingerafdrukken te nemen en camerabeelden te analyseren”, aldus een andere gedupeerde ondernemer.

“Steevast wordt gemeld dat de politie onderbezet is, dat er te weinig surveillance auto’s zijn en dat we als ondernemers zelf maar moeten zorgen voor onze veiligheid, maar dat is natuurlijk belachelijk! Wij betalen toch ook belasting, we zorgen voor werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Dus waarom rijdt de politie wel in de stad, maar nauwelijks hier?”

Overheidstaak

De onrust en het onbegrip zijn groot, evenals de boosheid onder ondernemers over het feit dat de veiligheid van de bedrijventerreinen wordt aangemerkt als een zaak van de ondernemers zelf, terwijl dit wettelijk gezien een overheidstaak is.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief