V.l.n.r. Conny Helder (bestuurder TanteLouise), wethouder Willy Knop en Marc van der Steen (bestuurder Stadlander) ontvouwen hun plannen.
V.l.n.r. Conny Helder (bestuurder TanteLouise), wethouder Willy Knop en Marc van der Steen (bestuurder Stadlander) ontvouwen hun plannen. Foto: Christel Schiphorst

Gemeente Steenbergen, TanteLouise en Stadlander bundelen krachten

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Diverse door het Rijk opgelegde opgaven en ambities zorgen voor nieuwe ontwikkelingen op sociaal, maatschappelijk en economisch vlak in de gemeente Steenbergen. Om hieraan zo goed mogelijk invulling te geven, trekt de Gemeente Steenbergen samen op met woningcorporatie Stadlander en zorgaanbieder TanteLouise.

Volgens Willy Knop, wethouder economie, staat de Gemeente Steenbergen de komende decennia voor een grote uitdaging. Diverse door het Rijk opgelegde opgaven en ambities zorgen voor nieuwe ontwikkelingen op sociaal, maatschappelijk en economisch vlak in onze gemeente. “Gemeente Steenbergen, Stadlander en TanteLouise kunnen dit afzonderlijk van elkaar doen. De grote kracht echter zit in samenwerking,” aldus de wethouder maandagochtend. Daarom is besloten om voor deze opgaven samen op te trekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verduurzamen van woningen, het energieneutraal maken van de gemeente en een aangename woonomgeving voor mensen van alle leeftijden bevorderen.

Woningvoorraad

Marc van der Steen (bestuurder Stadlander) geeft aan dat de vraag naar woningen aan het veranderen is. De behoefte aan eengezinswoningen in het koopsegment groeit, terwijl de vraag naar huurwoningen in hetzelfde segment daalt. “Ouderen willen, dan wel moeten, zo lang mogelijk in hun huis en in hun wijken blijven wonen,” zo meldt Van der Steen. Afgestemd op verschillende doelgroepen ligt er voor Stadlander een opdracht voor verduurzaming en het aanpakken van de woningvoorraad voor de komende 30 jaar. Tussen 2020 en 2030 wil Stadlander 600 woningen in het centrum toekomstbestendig maken. Dit kunnen bestaande woningen zijn, dan wel nieuwbouw. Volgens planning zullen in 2023 in totaal 24 levensloopbestendige appartementen worden opgeleverd aan Couveringe Park (Molenweg). 

Zorgcentrum

Conny Helder (bestuurder TanteLouise) vult aan dat Tante Louise werkt met een strategisch huisvestingplan, waarbij Woonzorgcentrum Onze Stede vervangen zal moeten worden door nieuwbouw met 100 tot 120 plaatsen. Na onderzoek is gebleken dat het huidige gebouw en ook de huidige locatie hiervoor niet geschikt zijn. Er wordt dan ook naar een andere locatie uitgekeken. Omdat TanteLouise de zorg voor ouderen zowel binnen als buiten de muren wil stimuleren, is een goede relatie met de omliggende wijk cruciaal. Er wordt dan ook gedacht aan de bouw van een zorgcentrum nabij nieuwbouw van levensbestendige (aanleun)woningen door Stadlander en met goede toegang tot voorzieningen voor ouderen. Om fit te blijven, bestaan er in andere gemeenten al ‘bewegingstuinen’, die naast zorgcentra zijn ingericht. TanteLouise sluit zich qua tempo van de ontwikkeling van haar zorgcentra aan bij het tempo van de Gemeente Steenbergen. 

Masterplan Steenbergen

De Gemeente Steenbergen werkt aan het ‘Masterplan Steenbergen’. Willy Knop licht toe: “Alleen al in onze gemeente hebben we momenteel 180 verschillende ruimtelijke ontwikkelingsplannen geïdentificeerd in de verschillende kernen. We streven ernaar om in het tweede kwartaal van 2021 het Masterplan voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad. Hierin moeten dan onder andere mobiliteit, huisvesting, groen, zorg en de vestingstaduitstraling samenkomen”. Dit plan zal overkoepelend voor alle kernen worden opgesteld. “Je kunt hierbij ook denken aan kleine dingen, zoals het renoveren van winkelpuien in een stijl die recht doet aan ons vestingverleden”, vervolgt Knop. “Binnen het Masterplan zullen deelprojecten worden opgesteld, al naar gelang de behoefte. Vanwege overlap op vele terreinen bundelen we daarom graag onze krachten met Tante Louise en Stadlander.” Meer samenwerkingen zullen nodig zijn voor het smeden van goede verbindingen en een concreet en uitvoerbaar masterplan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief