<p>Louis de Haan overhandigt Jeroen Weerdenburg de verzamelde 2.392 handtekeningen.</p>

Louis de Haan overhandigt Jeroen Weerdenburg de verzamelde 2.392 handtekeningen.

(Foto:Ilona Veldboer)

Politieke steun voor werkgroep ‘Bescherm het Oudland’

STEENBERGEN - Goed nieuws voor de werkgroep Bescherm het Oudland die strijdt tegen de komst van twee grote zonneparken in het Oudland, gelegen tussen de kernen Steenbergen en Welberg. Ook de Steenbergse politiek lijkt steeds meer gekant tegen het idee van zonneparken in het Steenbergse natuurgebied. Werkgroepvoorzitter Louis de Haan wil echter nog niet te vroeg juichen: “Het is een stap in de juiste richting, maar we trekken de champagnefles nog niet open.”


De donderdagavond tijdens de besluitvormende vergadering door de oppositiepartijen VVD, D66 en PvdA ingediende motie om het Oudland uit te sluiten als zoekgebied voor zonneparken haalde het weliswaar niet, de reacties op de motie kunnen de goedkeuring van de werkgroep zeker wegdragen. De Volkspartij en CDA namen onomwonden stelling tegen de vestiging van zonneparken in het Oudlands Laag. Zij vonden het echter te prematuur om dit meteen al te bekrachtigen. Net als de fractie van Gewoon Lokaal! maakten zij duidelijk veel waarde te hechten aan het volgen van het proces. Dit betekent dat zij, zoals eerder afgesproken, de evaluatie van de visie Energie en Ruimte afwachten. De hierin opgenomen zonneparkprojecten moeten door de raad nog op wenselijkheid en haalbaarheid worden getoetst.

Breekpunt

De evaluatie staat officieel gepland voor de maand juni, maar op verzoek van diverse partijen bekijkt verantwoordelijk wethouder Wilma Baartmans of deze een maand kan worden vervroegd. Louis de Haan van werkgroep Bescherm het Oudland spreekt van een breekpunt: “De wethouder is bereid om de evaluatie naar voren te halen. Natuurlijk hadden we het liefst gezien dat de motie van VVD, D66 en PvdA meteen was aangenomen, maar dit is vooral een procedurele kwestie. Ik ben er positief over, als is nog niets definitief. Dat is pas het geval als de beslissing is genomen.”

Petitie

Aan de inspanningen van de werkgroep Bescherm het Oudland zal het niet liggen. Voor aanvang van de raadsvergadering afgelopen donderdag bood De Haan namens de club de resultaten van de petitie ‘Geen zonnepanelen in het Oudland in Steenbergen’ aan aan de gemeenteraad. Plaatsvervangend voorzitter Jeroen Weerdenburg nam hierbij de verzamelde 2.392 handtekeningen in ontvangst. Den Haan maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezige raadsleden de argumenten om zonne-industrie in het Oudland niet toe te staan mee te geven. “In de Regionale Energie Strategie 1.0, ook úw strategie, staat nadrukkelijk dat landschappelijk waardevolle gebieden niet geschikt zijn voor zonneparken. Wanneer er één gebied die status verdient, dan is dat het Oudland.” Bovendien, zo maakte hij duidelijk, zijn er nog volop andere opties om aan de zon-opgave te voldoen. “De potentie van zonnepanelen op daken van particuliere woningen en bedrijven is nog lang niet ten volle benut.”

Geen draagvlak

De 2392 ondertekenaars die hun steun verleenden aan de petitie geven hiermee volgens de werkgroep een duidelijk signaal af dat er geen draagvlak is voor de realisatie van 61 hectare zonnevelden in het Oudland.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief