<p>Marie-Louise Nelen: &#39;Ik heb het altijd normaal gevonden om door te zetten in goede en slechte tijden&#39;&nbsp;</p>

Marie-Louise Nelen: 'Ik heb het altijd normaal gevonden om door te zetten in goede en slechte tijden' 

(Foto: Gertrude Snoei)
AAN DE KEUKENTAFEL

Marie-Louise Nelen: ‘Slapen in een wijnvat staat bij veel mensen op bucketlist’

Haar man Ad zorgt voor de geiten en Marie-Louise runt de camping met 50 plaatsen in de bossen van de Brabantse Wal. Ze waren onlangs nog te zien op TV bij het programma ‘Op de Camping’. De afgelopen jaren zijn er naast de ‘gewone’ campingplekken ook verschillende unieke accommodaties bij gekomen zoals wijnvaten, iglo’s en tree-lodges. De schoonouders van de onderneemster waren sinds 1956 al actief op deze plaats met een klein stukje camping en het houden van koeien.


Hoe kwam je bij zoiets unieks als een wijnvat?

“Ad en ik hadden ergens een wijnvat gezien en dachten ‘Oh, dat is leuk!’. We hebben die weggezet en dat liep meteen storm. Iedereen wil in een wijnvat slapen. Wij hadden niet verwacht dat het zo goed zou lopen. Blijkbaar staat dit toch bij veel mensen op de bucketlist. Heel leuk! Daarna kwamen de Finse Kota’s, de houten huisjes met een glazen dak. Van lieverlee kwamen er meer bijzondere accommodaties; zoals de luxe dome, dat is een soort iglo. Daarna de tree lodge. Die laatste is een daktent, die je normaal op een jeep zet, die hebben wij op een ijzeren stelling gezet. Je slaapt dan midden in de natuur en wordt wakker van de vogeltjes. Heel primitief, maar een heerlijke en avontuurlijke ervaring.”

Wat is jouw achtergrond?

“Ik heb lang in de gehandicaptenzorg gewerkt. Dat vond ik altijd superleuk. Op een gegeven moment kregen we kinderen en zijn we de geitenboerderij gestart en met een eigen bedrijf verder gegaan. We hebben ook nog een paar jaar kleinschalig een zorgboerderij gehad, maar dat werd op den duur te veel.”

Hoe bevalt het dan om ondernemer te zijn?

“Goed! Ik had dat ondernemende altijd al wel een beetje in mij en ben er ook in gegroeid. In de loop der jaren heb ik meer mensenkennis gekregen, veel geleerd en dingen bijgeschaafd. Op een gegeven moment ben ik ook zakelijker gaan denken, ook met betrekking tot reserveren en betalen. Op den duur weet je wat wel en niet werkt. Ook voel ik steeds meer aan welk soort mensen bij onze camping passen en ben ik duidelijker geworden in communiceren. Ik vind het leuk om te leren en ben het type die alles in de gaten houdt en regelt. Ik ben graag op de hoogte, ga naar vergaderingen en haal daar mijn eigen leerpunten uit. Daarnaast vind ik het leuk om met andere ondernemers te sparren. Het is leerzaam om te weten hoe anderen het doen. Je haalt er altijd wel iets uit en andersom ook. De grote beslissingen maak ik wel altijd samen met mijn man. We hebben het altijd gigantisch druk met de combinatie van camping als de geitenboerderij.”

Heb je veel doorzettingsvermogen?

“Ja, ik zit eigenlijk nooit op de bank. Ik heb het altijd normaal gevonden om door te zetten in goede en slechte tijden. Dat moet ook wel, bij de pakken neer zitten is niets voor mij. We hebben ook wel moeilijke periodes meegemaakt en tegenslagen gehad. Ik moest wel eens écht op de bank liggen toen ik beroerd was, maar op dat moment zaten we ook precies midden in het drukke seizoen. Als er mensen aan de deur kwamen, dan wilde ik toch echt een glimlach opzetten. Je leert dan snel schakelen en moet gewoon doorgaan. Ik ben niet anders gewend. Er zijn natuurlijk wel echt momenten dat er andere dingen belangrijker zijn dan het bedrijf. Als de gezondheid van onszelf of van de kinderen in gevaar is, hebben we wel iets anders aan ons hoofd.”

Helpen de kinderen ook mee?

“Ja, maar ze moeten het niet van ons. We vragen altijd of ze het willen. Ze hebben ook allemaal hun eigen ding. De twee oudsten zitten allebei in de landbouw en Melissa in de gehandicaptenzorg. Jasper is nog maar 15, maar hij is eigenlijk altijd bezig hier. Zodra hij thuis is, gaat hij naar de stal. Die helpt echt omdat hij het leuk vindt. Maar als het echt nodig is, kunnen we ook rekenen op de twee oudsten. De kinderen zijn allemaal snel zelfstandig geworden doordat wij ons eigen bedrijf hebben. We waren natuurlijk wel altijd in de buurt, maar ze zorgden ook regelmatig voor zichzelf in drukke tijden.”

Hoe zie je de toekomst?

“Wij zeggen al jaren dat we het rustiger aan gaan doen. Vanaf het begin zijn we elk jaar wel iets aan het bouwen of verbouwen. Altijd bezig, zowel in het huis als op de camping. Dus toen zeiden we vorig jaar ‘nu even niks erbij’. We hebben nog wel plannen in ons hoofd voor over een paar jaar. Qua camping zitten we nu wel vrij ‘op slot’ qua groei.”

Organiseren jullie ook veel?

“Ja, er is bij ons veel te beleven, zoals speurtochten, bingo, een zeehondentocht en een paasbuffet. Voor coronatijd organiseerden we ook de gezellige en bekende ‘Lammetjesdag’. Daar kwam wel 2000 man op af! Soms moeten we uitkijken dat we niet te veel willen, maar ik vind het persoonlijk erg leuk om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Er is al veel te doen voor kinderen bij ons en SVR gaat samen met Fien en Teun het agrarische buitenleven promoten. Vanaf 2021 zijn negen Nederlandse kindvriendelijke SVR-campings, waaronder Costa Kabrita dus, Fien & Teun een zichtbare rol gaan geven op hun terrein. Op deze campings maken kinderen kennis met dieren, natuur en voedsel. Op Costa Kabrita is er een speurtocht voor de kinderen, en krijgen ze een leuk ontdekkingsboekje van Fien en Teun. Heb je de speurtocht goed gemaakt dan kun je een boerderijdiploma krijgen. Heel leuk!”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Dat vind ik een hele lastige vraag. Ik zou eigenlijk alleen maar gewoon met gezellig mensen aan de keukentafel willen zitten. Dat vind ik het leukste, die gezelligheid om me heen.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief