Vrijwilligers van BC De Vlaojestààmpers aan het werk in hun loods
Vrijwilligers van BC De Vlaojestààmpers aan het werk in hun loods Foto: Claudia Koole

BC De Vlaojestààmpers zit 'Immaol in d'n olie'

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN – Op de feestavond van carnavalsbouwclub De Vlaojestààmpers uit Steenbergen mochten de eerste resultaten van de nieuwe optochtwagen gepresenteerd worden. In verschillende grote hallen nabij de voetbalvelden van Welberg worden de laatste puntjes op de -i gezet aan de nieuwste carnavalswagen. Het wordt een groot spektakel. De immens grote en imposante getekende wagen krijgt visueel steeds meer vorm en kleur. Olie, sjeiks, sultans, ja-knikkers en buikdanseressen geven over een aantal weken een eigen show tijdens de carnavalsoptochten.

Tuur, Dirk en René zitten enthousiast te werken aan de grote figuren sjeiks en sultans. "Er zijn zo'n 90 echte olievaten gebruikt", vertelt Koen Cuelenaere van BC De Vlaojestààmpers. "Die komen allemaal uit de omgeving, van autobedrijven, loonbedrijven enzo." Het geeft meteen aan hoe de omgeving meewerkt aan de nieuwste carnavalswagens. De samenleving draagt haar steentje bij om de mooiste creaties mogelijk te maken. Soms worden die na de optocht meteen vernietigt. "Nee, dat gebeurt niet bij ons", zegt Koen. "Wij hebben een vast adres in Overijssel waaraan onze wagen ieder jaar wordt verkocht."

Olie
Dat geld wordt weer benut voor een nieuwe creatie. Maar er is meer nodig dan verkoop van een oude wagen. "Het is een uit de hand gelopen hobby. Officieel krijgen we niks. We hebben de feestavond, de opbrengst hiervan en we hebben ook sponsoren." Het motto op de De Vlaojestààmperswagen is Immal in d'n olie. Dat belooft wat te worden. "Ieder jaar beginnen we met een nieuw idee", vertelt Koen. "Dan gaan we het uitwerken tot een tekening en leggen we het voor aan het bestuur. Dit jaar is er olie aangeboord in Steenbergen, Halsteren en Roosendaal, daar waar we rijden. Oliesjeiks, buikdanseressen, sultans en ja-knikkers gaan door de straten. Het gaat allemaal over Arabieren. Ook een beetje een 1001 nacht verhaal."

Geld
Ieder jaar is de concurrentie groot. Denk hierbij aan bouwclubs als De Begienurs uit Kruisland. Dit soort jongens, en teams met hun vrouwen, zijn aan elkaar gewaagd als het om concurrentie gaat. Maandenlang wordt er gezwoegd, getimmerd, gelast, geverfd en alles wat nodig is om een carnavalswagen opperbest te maken. In de loods van BC De Vlaojestààmpers staan de sjeikkoppen en bergen met geld al klaar, want bij olie hoort héél veel geld. "Je moet wel een beetje gek zijn om dit te doen", lacht Koen. "Er moet nu nog geschuimd worden. Het is nog spuiten, verven en afwerken." De race tegen de klok is er altijd. "Bij de optocht zijn het echt vieze oliewerkers. Met helmen onder de olie, special effects, buikdanseressen en we gaan met geld strooien. Biljetten geld op straat."

Carnavalsoptochten
De mooiste herinnering heeft Koen Cuelenaere aan 2014 toen ze voor de eerste keer in Roosendaal meededen. "Het was toen onze stoutste droom om eerste te worden en dat was ook zo. Dit had niemand toen verwacht. In Halsteren rijden we mee in de A-categorie." Maar ook de insectenwagen uit 2016 met Ingezzoemd! maakte veel indruk destijds. Of dat nu ook zo zal zijn met Immal in d'n olie kent geen twijfel. De oliehandel, visueel gemaakt uit de Verenigde Arabische Emiraten, rijdt zo meteen door de straten van Steenbergen, Halsteren en Roosendaal. Dat zal ongetwijfeld hoge ogen gooien aangezien het onderwerp alleen al deze aandacht vraagt en zal krijgen. Tot aan die optochtdagen is het nog even doorbouwen en -spuiten voor de vrijwilligers van BC De Vlaojestààmpers, al kan de tijd niet snel genoeg gaan tot de carnavalsweek om Immal in d'n olie te presenteren en wederom voor de eerste plaats te gaan bij de carnavalsoptochten met een spannende concurrentie van andere bouwclubs in de regio.

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief