Vormgeefster Marly Mulders bedacht uiteindelijk het ontwerp waarin iedereen zich kon vinden voor het nieuwe Sint Jorispad in Kruisland
Vormgeefster Marly Mulders bedacht uiteindelijk het ontwerp waarin iedereen zich kon vinden voor het nieuwe Sint Jorispad in Kruisland Foto: Claudia Koole

Sculptuur Sint Jorispad eerste grote standbeeld in openbare ruimte voor Marly Mulders

Door: Claudia Koole

KRUISLAND - Het zat al een aantal jaren in het vat om meer vorm te geven aan de cultuurhistorische waarde, als immateriële waarde op het gebied van cultuur en leefbaarheid, van Sint Joris in Kruisland. In de H.Georgiuskerk zelf is geen figuur van deze held te vinden. De vormgeving van Marly Mulders uit Kruisland bood uiteindelijk een beeldschone uitkomst op een stuk groenstrook naast deze kerk.

Na een korte zoektocht sloegen de Dorpsraad Kruisland, parochiekerncommissie H.Georgius en de gemeente Steenbergen de handen ineen om een cultuurproject op te zetten in Kruisland. Uit dit dorp kwam Marly Mulders met een ontwerp dat meteen aansloeg. "Een mooi stukje verborgen groen in het dorp komt te voorschijn", vertelt ze. "Door het nieuwe pad verbind je letterlijk het dorp en z'n inwoners. De combinatie van cultuur, erfgoed en natuur kon ik goed naar voren brengen in mijn ontwerp. Ik wilde een grafisch eenvoudig abstract beeld dat uitgevoerd kon worden in cortenstaal."

Kleursymboliek

De inspiratie van het verhaal Joris en de Draak, dat op meerdere plaatsen in Nederland te beleven is bijvoorbeeld in de Efteling en binnen gemeente Beesel, bracht Marly tot haar ontwerp. "Het is een icoon wat goed te begrijpen is voor jong en oud. De draak steekt uit het moeras, in mijn ontwerp uit het gras in de sculptuur, en wordt gedood door de lans van Joris. De lans vormt een poort waar je onder door loopt om het pad af te wandelen. Met de verlichting krijgt de sculptuur extra beleving. De warme oranje kleur staat voor het vuur van de draak. Het rode licht symboliseert de mantel van Joris en het blauwe licht zijn harnas."

Bankje

Normaliter behoort het niet tot haar dagelijks werk. Marly: "Het was een spannende uitdaging als je normaal logo's, huisstijlen, brochures, magazines en websites ontwerpt. De sculptuur bij het Sint Jorispad is mijn eerste grote standbeeld in de openbare ruimte, maar zoiets nieuws aangaan past wel bij mij. Het pad zie ik als een stukje meer groen en cultuur in het dorp, zeg maar een stukje vergroting van de leefbaarheid van het dorp. Het is een onderdeel van een langer wandelpad, zodat alle inwoners een mooi rondje in het dorp en omgeving kunnen doen. Na zo'n wandeling rust je even lekker uit door op het bankje bij het Sint Jorispad te gaan zitten."

Informatiebord

De vormgeving sluit eveneens aan op de participatiemogelijkheden die er zullen zijn en komen. Er kan gedacht worden aan allerlei bijeenkomsten, wandelacties of voorleesmomenten met jongeren, volwassenen, ouderen en ook mensen met een beperking om de centrale waarde met moed, dapperheid en overwinning uit het verhaal naar te voren te brengen. Marly: "Het historische verhaal wordt verteld op het informatiebord dat er komt te staan. Ik vind het zelf altijd leuk om de geschiedenis te ontdekken achter een bepaald gebouw of gebeurtenis." Dit project wordt door verschillende ondernemers, waartoe Marly behoort, op non-profit basis tot stand gebracht in het eerste kwartaal van dit jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief