Afbeelding
Foto: Claudia Koole

Feestelijk moment op het nieuwe Reinierpark fase II (+ video)

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - De eerste palen gingen donderdag de grond in voor het tweede bedrijfsverzamelgebouw op het bedrijventerrein Reinierpark in Steenbergen onder toezicht en met een hulp van wethouder Petra Lepolder. Van een gebouw is nog geen sprake, doch er zijn reeds zeven van de acht bedrijfsunits verkocht. Onder een oorverdovend geluid keken nieuwe eigenaren toe hoe hun units worden gerealiseerd.

Heel even was het spannend. Op een dreunende grond, gelijk aan een plaatselijke aardbeving, gingen de 15 meter lange palen in een mum van tijd de Steenbergse kleigrond in tussen de West-Havendijk en de snelweg A4. De grote kracht en wrijving die hiermee gepaard ging, zorgde heel even voor brand, rook en verpulvering van zwartgeblakerde stootblokken. Het blijkt bij een bouwproces te horen waar geheid wordt. Nieuwbouw is niet het lichtste werk dat wordt verricht.

WKO-installatie

De bedrijfsunits worden gezien als een representatieve uitstraling op een unieke locatie nabij de A4. Over de duurzaamheid in het kader van de energietransitie kon wethouder Lepolder niets zeggen. Taco Verplanke van Program: "De bedrijfsunits voldoen aan label A. Voor ons is dat inmiddels common sense geworden in de bouw." Dit betekent dat de units met hoge isolatiewaarde worden gebouwd. Zonnepanelen en gasloos zijn termen die erbij horen volgens de laatste bouwnormen. De verwarming wordt verkregen uit bodemenergie om gebouwen te verwarmen en te koelen, een zogeheten WKO-installatie. "Je moet denken aan een omgekeerde airco", vertelt Verplanke. "Bij bedrijfspanden zijn we dit niet verplicht. Wel bij de kantoren. Dat heeft te maken met de overheaddeuren die meerdere keren per dag open en dicht gaan."

Oplevering

Tijdens het feestelijke moment werd er vreugdevol confetti gestrooid uit een confettikanon. Het was te meer een feest, omdat het grootste deel al is verkocht. Helmig Makelaardij adverteert reeds met een haastige slogan om er snel bij te zijn. De laatste bedrijfsunit is beschikbaar voor een kleine ton vrij op naam. De units zijn geliefd onder wat kleinere ondernemers die er overigens kort kunnen zitten. Als zo'n bedrijf uit haar jas groeit, is er pas behoefte aan een grotere locatie. Eerder bouwde Program een bedrijfsverzamelgebouw op Reinierpark dat in 2018 is opgeleverd. De toenmalige wethouder Marijke Vos noemde het een goede ontwikkeling met meer levendigheid in het Reinierpark. De nieuwe acht units zijn voor de zomer van 2019 gereed.

Op onderstaand filmpje is te zien hoe de heipaal voor een deel de bodem inglijdt door de kleigrond:



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief