Foto: Claudia Koole

Noortje Heimerikx winnares voorleeswedstrijd

KRUISLAND - In MFC Kloosterhof in Hoogerheide was het spannend in een volle zaal. Hier werd zaterdag een regionale wedstrijd georganiseerd voor De Nationale Voorleeswedstrijd. De voorleeskampioen van de gemeente Steenbergen is Noortje Heimerikx uit Kruisland geworden. Noortje stak er met kop en schouders bovenuit volgens de jury en een paar juffen van haar basisschool RKBS De Zonneberg. 


Een computersysteem bepaalde willekeurig wie er mocht beginnen met lezen van alle kinderen. De eerste was Noortje Heimerikx uit Kruisland. Meestal wordt gezegd dat het laatste verhaal blijft hangen, maar dat was deze keer niet het geval. "Nee, ze deed het meteen heel erg goed", laat moeder Winny Heimerikx-Buron weten. "Eigenlijk viel dat de jury ook meteen op, zo bleek nadien." Noortje las voor uit het boek Ezzie's Wereld van Francine Oomen.

Theaterachtergrond

"Ik was niet zenuwachtig. Dat viel eigenlijk wel mee", laat ze weten. "Ik dans en zing ook regelmatig op het podium." Noortje heeft een theaterachtergrond bij Hofplein Rotterdam en Stichting Jeugdtheater Roosendaal. Ze heeft al een beetje ervaring met teksten op het podium. Er is een grote kans dat ze zelfs naar een speciale theaterschool in Rotterdam gaat na haar basisschool. Haar voorleesfragment bij deze voorleesronde begon een beetje droevig. Noortje: "De oma van Ezzie krijgt een hersenbloeding en gaat dood. Ze mag in het hele grote huis van haar oma gaan wonen en krijgt de butler erbij."

Beheerst

Na haar volgden de andere voorleeskandidaten De vele verhalen, die op leuke manieren worden verteld, leken het eerste verhaal van Noortje te overtroeven. Maar juf Conny en juf Anne wisten het meteen. Samen met meester Robin van basisschool De Zonneberg waren ze naar Hoogerheide afgereisd. "Noortje leest heel rustig en beheerst", zeggen ze. Ze won en gaat nu door naar de derde ronde op 16 maart in Goirle. 

Spellen

"Ik vind het heel gaaf en leuk dat ik door mag gaan", zegt de leerlinge. Ze heeft een tip voor leeftijdgenootjes en andere kinderen. "Door veel te blijven lezen, kun je ook steeds beter gaan spellen." En hier gaat De Nationale Voorleeswedstrijd mede om, die als leesbevorderingscampagne voor leerlingen uit groep 7 en 8 wordt betiteld. Aan deze voorleeswedstrijd doen duizenden basisscholen mee uit Nederland. Noortje zal bij de volgende ronde weer gaan voorlezen uit Ezzie's Wereld. Op dezelfde dag van de voorleeswedstrijd leerde ze 's avonds nog een tekst voor de musical Pinokkio, waarin ze een rol als kat heeft, voor de Stichting Jongtheater in Roosendaal.

Claudia Koole


 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief