De nabijgelegen garageboxen bleven net bespaard van de vlammen.
De nabijgelegen garageboxen bleven net bespaard van de vlammen. (Foto: Claudia Koole)

Weer autobrand Steenbergen-Zuid; burgemeester is het nu beu

STEENBERGEN - Opnieuw is de wijk Steenbergen-Zuid opgeschrikt door een autobrand, dit keer aan de Vlierstraat. Woensdagnacht werd hier een auto in brand gestoken. Het vuur sloeg over naar de auto ernaast, wrang genoeg eigendom van dezelfde bewoners. Burgemeester Ruud van den Belt is de autobranden meer dan beu en gaat in spoedoverleg met de politie en de officier van justitie.


"We werden wakker van een soort vuurwerkgeluid", laat de getroffen bewoner uit de Vlierstraat weten, die verder anoniem wil blijven. Het knallende geluid kwam van ontploffende banden en andere onderdelen in en aan de auto's. De bewoner vervolgt: "Een andere buur alarmeerde ons en eenmaal buiten zagen we dat onze auto's in brand stonden. Ik had net getankt, de benzine dreef over straat." De brandweer had om deze reden een grote brand te blussen waarbij het struikgewas eveneens zwart geblakerd raakte.

Signalement
Een andere bewoner weet te melden dat het signalement van de dader rondwaart, steeds in een zelfde auto. Die wagen kwam toevallig donderdagochtend vroeg, zo'n vijf uur na de brandmelding, weer de Vlierstraat in gereden, stopte en er werd  beeldmateriaal en/of foto's gemaakt vanuit deze auto. Inmiddels weten deze bewoners ook te melden dat het de daders steeds te doen is op een plaats waar ze snel kunnen vluchten; een kruispunt of een plaats met meerdere vluchtmogelijkheden. De burgemeester meldt dat hij het nu zat is. Ruud van den Belt: "Ik ga een spoedoverleg in met politie en de officier van justitie. Dit moet stoppen. Ik ben het beu. Elke keer als er een melding binnenkomt, slaap ik niet meer."

Onveiligheid
De burgemeester laat tevens weten dat hij open staat voor een gesprek. "Degenen die dit aanrichten, als er sprake is van ziekte, dan kunnen wij helpen. Ik wil een burgervader voor iedereen zijn. Maar dit kan niet langer." Camera's in de wijk Steenbergen-Zuid op elke hoek van de straat ophangen mag niet zomaar. "Nee, daartoe ben ik niet bevoegd", vertelt hij. "Dit kan de officier van justitie, maar ook hij is gebonden aan veel regels." Wat wel de oplossing is om de nachtelijke branden te stoppen, is nog de vraag. De onveiligheid groeit in de wijk. De bewoonster die een auto verloor bij de brand woensdagnacht wijst naar de naastgelegen garageboxen die nog net geen vlam hebben gevat. "Als de brand daarnaar overslaat, dan is het vuur zo bij ons huis." Deze keer is het goed gegaan. Schuurtjes en auto's zijn tot nu toe het doelwit, maar een brand kan net zo goed overslaan naar een woning waarin mensen liggen te slapen.

Zorgen
Het is duidelijk dat Van den Belt deze onveiligheid niet wenst binnen zijn gemeente. Ook hij heeft meerdere vragen. "Je vraagt je toch af wat deze mensen, of hem of haar, bezielt?", laat hij weten. "Wat door anderen allemaal aangericht wordt baart mij grote zorgen. We hebben al heel veel gedaan en zullen dit ook blijven doen." De grote zwarte schroeiplek bij de garageboxen in de Vlierstraat is het bewijs van de flinke brand woensdagnacht. De nagenoeg uitgebrande auto's zijn afgevoerd. De bewoners die twee auto's verloren met daarin persoonlijke spullen uiten hun zorgen: "Je zit hier niet op te wachten. Het is zo'n rompslomp om alles te regelen." 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief