In het gemeentehuis van Steenbergen zijn opnieuw spanningen ontstaan door een coalitiebreuk
In het gemeentehuis van Steenbergen zijn opnieuw spanningen ontstaan door een coalitiebreuk Foto: Claudia Koole

VVD stapt uit coalitie Steenbergen na meningsverschillen met Gewoon Lokaal!

Door: Claudia Koole Algemeen

Gewoon Lokaal! wil blijven praten, maar VVD Steenbergen ziet geen heil in eindeloos polderen

STEENBERGEN - De VVD is uit de coalitie van de gemeente Steenbergen gestapt. Het besluit komt niet zomaar uit de lucht vallen volgens fractievoorzitter Kees Gommeren. Daar is veel aan vooraf gegaan, volgens hem. Maurice Remery, fractievoorzitter van Gewoon Lokaal! kan dat niet helemaal rijmen, omdat er bij meningsverschillen nu eenmaal gesproken moet worden.

"Nee", reageert Kees Gommeren. "We gaan niet in eeuwigheid doorpolderen. Er moet op een gegeven moment ook iets gebeuren. Je moet niet vergeten dat het een proces is wat al langer bezig is. We waren meerdere keren onaangenaam verrast door een andere draai die genomen werd. Dan was het van 'we hebben er nog eens over nagedacht' of laatst zei Wilma Baartmans in een oordeelvormende vergadering 'dit is het voorstel en hier moeten we het mee doen', om vervolgens van standpunt te veranderen."

Stoppen

Maurice Remery is zich van de meningsverschillen bewust. Hij zegt: "Als je meningsverschillen hebt, dan praat je het uit. We hebben laatst nog gesproken in een goede setting. Wat wordt bedoeld met het veranderen van een standpunt is niet duidelijk. Dat is niet goed ter sprake gekomen. Had mij dan gebeld. Je gaat niet halverwege het proces stoppen."

Tegengevallen

"Wij denken in termen van doen en stappen maken", vertelt Gommeren. "Er moet ook iets gebeuren. Wij hebben het raadsprogramma ondertekend en willen een zo goed mogelijk Steenbergen. De toekomst van Steenbergen staat voorop. We zijn goed gestart, maar het is tegengevallen. De toekomst zie ik donker tegemoet. Het ene moment zijn de standpunten zoals de coalitie die heeft en het andere moment is er weer iets nieuws verzonnen. We missen die samenwerking."

Dossiers

In het persbericht van VVD Steenbergen wordt het dossier windturbines Karolinapolder bij Dinteloord aangehaald. Maurice Remery: "Ja, dat dossier geeft wat spanningen. Het college gaat naar de provincie voor andere varianten." Maar dit is niet het enige dossier dat dwars zit. Kees Gommeren ziet het niet zitten met Gewoon Lokaal! om ook met andere moeilijke dossiers aan de slag te gaan. "Denk aan de dossiers arbeidsmigranten, de ambtelijke organisatie en Sunclass, om maar een paar voorbeelden te noemen. Je moet ook denken aan de eenheid van Gewoon Lokaal! Het is een volkspartij met rechtse en linkse mensen. Dat is niet altijd makkelijk. Wij zijn van stappen maken."

Oplossing

De zakelijke insteek van VVD Steenbergen onderscheidt zich kennelijk van het poldergedrag van Gewoon Lokaal!, hoe goed dit ook bedoeld is. Of er nog licht aan de horizon is, betwijfelt Kees Gommeren. "Er is altijd een stip aan de horizon en we staan welwillend voor een oplossing, maar dat moet blijken uit het aantal scenario's dat Gewoon Lokaal! heeft. Ik zie momenteel geen oplossing. Ik heb niets tegen de mensen. We staan er professioneel in."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief