Voorzitter Jan-Eric Withagen en Havenmeester Willy van Aart met op de achtergrond hun eigen boten.
Voorzitter Jan-Eric Withagen en Havenmeester Willy van Aart met op de achtergrond hun eigen boten. (Foto: Claudia Koole)

Dinteloordse Watersportvereniging bestaat 50 jaar

DINTELOORD - Op 6 juli 1969 is de Watersportvereniging De Dintel opgericht, die vandaag de dag Dinteloordse Watersportvereniging heet en aan de Sasdijk 10a is gevestigd in Dinteloord. Het doel destijds was om een goede betaalbare ligplaats te bieden voor de gewone man. Het motto van deze vereniging is: wie kan varen, kan ook werken. Sindsdien is er veel werk verricht.


Kees Langbroek, bekend als de fietsenmaker uit Dinteloord, wilde in 1968 zijn boot dichter bij huis hebben. Net na de oprichting in 1969 zijn de eerste steigers gebouwd. "Met goedkope houten balken, vaten en pallethout van aardappelhandel Verhagen is dit werk verricht. Alles wat je bij ons ziet is door onze leden zelf gebouwd. Van steigers tot loodsen. Van speeltuin tot het clubgebouw. Oké, ik moet toegeven, in 2015 hebben we nieuw asfalt aangebracht en dat hebben we niet zelf gedaan, maar wel alle voorbereidingen", vertelt voorzitter Jan-Eric Withagen enthousiast.

Actief

Inmiddels kent de Dinteloordse Watersportvereniging zo'n 300 leden. "Wij zijn als vereniging en als jachthaven de laatste 50 jaar flink gegroeid", vertelt de voorzitter verder. "We zijn het gedachtegoed van de oprichter niet vergeten. Wie kan varen, kan ook werken. Vele handen maken licht werk." Dat werk vertaalt zich niet alleen in het bouwen en onderhouden van de haven. "We zijn een actieve vereniging met zeer goed bezochte evenementen. Denk aan de openings- en sluitingstocht, een visconcours, tochten over zee waar nog steeds de kneepjes van het vak worden geleerd of de negen zeilwedstrijden die we per jaar organiseren. Er zijn ook informatie avonden over meteorologie, zeiltrim, reisplannen, veiligheid en AED trainingen."

Waardering

De passie voor het varen en de vereniging is merkbaar tijdens ledenvergaderingen. Het is dan druk. Jan-Eric Withagen: "Ik ken weinig verenigingen waar 160 personen naar een ledenvergadering komen. De opkomst is erg hoog bij ons net als bij de evenementen. Ik vind dit hele bijzondere momenten. We doen als bestuur het hele jaar ons uiterste best voor de vereniging en als er dan zoveel leden komen die op een positieve manier deelnemen aan de ledenvergadering, voel je je als bestuur gewaardeerd voor hetgeen wat je gedaan hebt."

Braderie

De vereniging viert het jubileum 50 jaar na de oprichtingsdatum. "Veel inwoners hebben weleens gehoord van ons, maar zijn nog nooit eens komen kijken of zijn niet verder gekomen dan het hek." Op zaterdag 6 juli 2019 wordt dit hek wagenwijd opengezet. "We nodigen iedereen uit om eens op de mooiste haven van Dinteloord te kijken", zegt een trotse voorzitter. Vanaf 11.00 uur is men welkom en begint een maritieme braderie met demonstraties van de Modelbouwvereniging Steenbergse Vliet, er wordt uitleg gegeven over reddingsmiddelen, een stoffeerder en zeilmakerij zijn aanwezig en nog veel meer om kennis te maken met het maritieme leven op een feestelijke manier.

Claudia Koole
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief