Het houten bielzenkruis is een oorlogsmonument ter herinnering aan de gevallenen WO-II waartoe Rini Elling behoort.
Het houten bielzenkruis is een oorlogsmonument ter herinnering aan de gevallenen WO-II waartoe Rini Elling behoort. Foto: Claudia Koole

Gesneuvelde verzetsstrijder in Eregalerij

Door: Claudia Koole

Rini Elling (21) werd gevonden in het poldertje van Akkermans, grondgebied Nieuw-Vossemeer, dat ook wel de verloren hoek wordt genoemd.

NIEUW-VOSSEMEER - In het jaar 75 jaar bevrijding wordt veel belicht. Gemeente Steenbergen heeft samen met de Werkgroep 75 jaar Bevrijding een programma opgesteld. In dit programma hoort wellicht de gesneuvelde verzetsstrijder Rini Elling thuis die dit najaar in de Eregalerij van Brabantse Gesneuvelden komt te staan. Een recente verklaring toont gedetailleerde informatie over deze verzetsstrijder die door een nekschot om het leven kwam op 1 november 1944.

De WO-II bevrijding begon op 12 september 1944 in het eerste bevrijde kerkdorp Mesch in Limburg door de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie. Ruim twee weken later liep de 21-jarige Marinus Antonius Franciscus Elling, geboren op 23 juni 1923 en lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS; niet te verwarren met NSB als Nationaal-Socialistische Beweging), die Rini Elling genoemd werd, door de Glymespolder van Nieuw-Vossemeer. Naar verluidt liep hij er eerst met een aantal personen en ging alleen verder. Hij kende de polder goed.

Chill

In een verklaring afgegeven aan de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden in het voorjaar van 2018 komen ruimere feiten naar boven. Hierin staat: "Op 1 november 1944 werd een groep verzetsmensen ontdekt bij de Glymespolder door een eenheid van Kampfgruppe Chill." Chill blijkt later een beruchte naam die van grote invloed is geweest op de bevrijding in Noord-Brabant. Het wijst naar de Duitse Generalleutnant Kurt Chill, eigenwijs en tegen het bevel van Hitler in handelend, vormde hij uit vluchtende Duitse manschappen deze Kampfgruppe Chill die Rini Elling tegen het lijf liep. De grote invloed van deze Duitse generaal Kurt Chill op de langer durende bevrijding in Noord-Brabant staat beschreven in het boek Fighting Spirit van Jack Didden.

Getuigen

"Hij werd gevangen genomen en kreeg een nekschot, maar hij overleed niet direct", laat de bron aan voornoemde stichting weten. "Korte tijd later probeerden Jan Mies en mevrouw Cornelissen-de Leeuw, die toen een relatie hadden, naar Oud-Vossemeer te gaan via Nieuw-Vossemeer. Zij werden gevangen genomen en de vrouw Cornelissen-de Leeuw zag Rini in de sloot aan de Thoolse kant van de Rubeerdijk en Glymespolder liggen. Zijn hoofd schokte nog." Deze getuigen zagen dat de verzetsstrijder Rini Elling niet direct overleden was door de fusillade. Bovenop de dijk, waaronder Elling is overleden, staat nu een houten bielzenkruis op het grondgebied van Nieuw-Vossemeer.

Foto

De Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden wil een een kleine 1900 Brabantse militairen en verzetsplegers een plaats geven in de Eregalerij van Brabantse Gesneuvelden. Er wordt een oproep gedaan om hen een gezicht te geven en hun verhaal te vertellen. In Waalre wordt dit najaar een digitale Eregalerij gepresenteerd voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. Een foto van Rini Elling is nog welkom. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief