Column Ruud van den Belt: Circusartiest in een rampscenario

  Column

We mogen ons in deze gemeente gelukkig prijzen met een goed gevulde evenementenkalender. Voor iedereen valt er, vrijwel heel het jaar door, genoeg te beleven. Van carnaval tot muziekfestivals en sportieve spektakelstukken, we hebben het allemaal in huis.


Aan al die evenementen gaat een uitgebreide voorbereiding vooraf. Niet alleen door de vele betrokken vrijwilligers die een bijzonder waardevolle bijdrage leveren aan de saamhorigheid in onze samenleving. Ook bij de lokale overheid, uw gemeente dus, liggen grote verantwoordelijkheden op dit vlak.

Dat begint uiteraard met het verlenen van de benodigde vergunningen, waaraan volop eisen en maatregelen zijn verbonden. Dat stuit soms op onbegrip, wat ik op zich best kan begrijpen, maar het risico is simpelweg te groot om je niet aan de regels te houden. Want er ligt altijd een crisissituatie op de loer, die we op de eerste plaatst moeten zien te voorkomen. En in geval van nood, moeten we voorbereid zijn op alle problemen die zich kunnen voordoen.

Vandaar dat we in het gemeentehuis eens per jaar een grote crisisoefening houden. Vorige week was het weer zover. Dit keer betrof het een crisissituatie, als gevolg van een evenement. Ambtenaren en bestuurders van onder andere gemeente, brandweer, politie en geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (Ghor) krijgen dan een rampscenario voorgeschoteld, dat zij samen te lijf gaan. Ieder vanuit zijn eigen vaardigheden, expertise en verantwoordelijkheden.

De burgemeester wordt hierbij gezien als degene die aan alle touwtjes trekt en die voelt zich dan, weet ik uit ervaring, als een soort circusartiest, die alle bordjes tegelijkertijd draaiende houdt.

Onder hoge druk moeten aan de lopende band belangrijke beslissingen worden genomen, met als hoogste doel het waarborgen van de veiligheid van de betrokkenen, het publiek, de inwoners en medewerkers. Het is één van de vele ‘rollen’ die een burgemeester vanuit zijn ambt vervult. Natuurlijk blijf je altijd voor een deel afhankelijk van de omstandigheden: zonder een beetje geluk vaart niemand wel. Maar: hoe beter je bent voorbereid, hoe groter de kans op een goede afloop.

Daarom ben ik blij dat we deze oefening weer hebben gehouden en hoop ik uiteraard dat het bij zulke fictieve situaties zal blijven. Zodat we alleen maar zorgeloos hoeven te genieten van al die prachtige evenementen in onze gemeente. Met dank aan ieder die hiertoe bijdraagt, voor - of achter de schermen! Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen vertelt elke twee weken over de vele aspecten van zijn werk. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief