Afbeelding
Foto: Sanne van der Mooren

Bushalte Zuideinde in Dinteloord per 2021 geschrapt

Door: Peter Houtepen Economie

DINTELOORD - De gemeente Steenbergen is met vervoerder Arriva overeengekomen om de bediening van de bushalte Zuideinde in Dinteloord per 2021 te staken en de streekbussen uit de kern te halen.

Voor de gemeente Steenbergen is de lijn 310 Bergen op Zoom – Rotterdam de belangrijkste busverbinding. Samen met partners in de regio en de provincie is afgestemd dat een kwaliteitsverbetering tot hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) op deze lijn gewenst is. HOV is een term voor stads- en streekvervoer dat voldoet aan hoge eisen op het gebied van de doorstroming.

Discussie

Over de bushalte Zuideinde in Dinteloord speelt al langer een discussie. De locatie in het centrum is gunstig voor de bereikbaarheid, maar de grote streekbussen leggen de route over de Steenbergseweg dubbel af. Dit is niet optimaal voor de doorgaande reizigers en biedt onvoldoende HOV-kwaliteit biedt. 

Mobiliteitshub

Bij de rotonde met de Noordlangeweg gaat de gemeente een zogeheten mobiliteitshub realiseren. Dat is een punt waarop meerdere vormen van vervoer gecombineerd worden. De streekbussen gaan hier ook gebruik van maken. Vooral de belangrijke lijn 310, waardoor het een primaire halte voor Dinteloord zal zijn. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de regionale, provinciale en landelijke ambities voor het versnellen van de streeklijnen. De verwachting is op deze manier ook op de lange termijn een goede busbediening in de gemeente te kunnen waarborgen.

Enkel een nieuwe bushalte bij de rotonde is niet voldoende als alternatief voor de halte Zuideinde. "Naast dat we de halte ontwerpen volgens de actuele richtlijnen, zoals ruim en toegankelijk en goede fietsenstallingen, streven we naar aanvullende voorzieningen zoals deelfietsen en een carpoolplaats."

Buurtbuslijn 200

De gemeente wil verder ook graag de buurtbuslijn 200 vanuit Fijnaart verlengen en is hierover in gesprek met de buurtbusvereniging. Dit betekent dat de lijn doorgetrokken wordt via de halte Dorus Rijkersstraat naar de nieuwe halte bij de rotonde. "Omdat halte Zuideinde nu voor de buurtbus het eindpunt is en ook als centrumhalte dient, maken we bij het Raadhuisplein een nieuwe halte voor de buurtbus. Daarbij houden we rekening met de situatie op en rond het Raadhuisplein."

De gemeente Steenbergen realiseert zich dat het voor de inwoners Dinteloord even wennen zal zijn. "We kiezen dan ook voor een zorgvuldige aanpak van dit traject. We zijn onder andere in gesprek met de Buurtbus, Arriva en de provincie om de bereikbaarheid van de kern zo goed mogelijk te behouden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief