Afbeelding

Afvalinzameling levert meer op dan verwacht

Door: Remko Vermunt Actueel

THOLEN - De nieuwe manier van afval inzamelen in de gemeente Tholen levert een bezuiniging op van ruim 200.000 euro. Bij de introductie van de nieuwe afvalinzameling werd een bezuiniging verwacht van 125.000 euro. "Een jaar verder blijkt nu dat dit bedrag kan worden bijgesteld naar een ton hoger, dankzij het goede scheidingsgedrag van de inwoners", aldus de gemeente Tholen.

Het afgelopen jaar nam de hoeveelheid ingezameld brandbaar afval af met 30 procent, nam het ingezamelde GFT afval toe met 26 procent, oud papier met 12 procent en werd maar liefst 200 procent meer plastic/kunststof ingezameld. Ook in de andere grondstofstromen zoals bijvoorbeeld glas en textiel was verder een toename te zien. "De gerealiseerde bezuiniging heeft bijgedragen aan een verlaging van de afvalstoffenheffing met ongeveer 40 euro per huishouden", aldus de gemeente Tholen. Die verlaging kan ook in 2019 en 2020 gehandhaafd worden.

Toch is er volgens de gemeente ook nog winst te behalen. Er blijken nog veel etensresten bij het restafval zitten. "De gemeente bekijkt of het mogelijk is de inwoners hierin extra te helpen." Ook de inzameling van kleine blikjes en flesjes, het uitproberen van wasbare luiers en zo mogelijk een lobby voor hogere belastingen voor de verpakkingsindustrie staan op de planning voor de toekomst.

De gemeente streeft ernaar om in 2020 'slechts' 100 kg restafval per inwoner te hebben. In 2025 moet dat zijn gezakt naar slechts 30 kg restafval per inwoner per jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief