Foto: Jacoline de Boer

Marijke en haar hond DJ speuren samen naar vermiste honden

SINT-ANNALAND - Iedere week besteed ze er zo een zes uur aan, Marijke Jeroense speurt samen met haar hond DJ naar vermiste honden. Samen rijden ze half Nederland rond en inmiddels hebben ze samen 11 honden herenigd met hun baasje.


Supergevoelig

Met grote regelmaat gaat Marijke op pad met DJ om te speuren naar vermiste honden. Een hobby die Marijke heeft opgepakt door DJ. We gaan even 20 jaar terug in de tijd. Marijke kocht haar hond Wolf bij een fokker. Wolf had wat gedragsproblemen en de fokker wilde Wolf alleen plaatsen bij iemand die serieus aan de slag ging met Wolf. Marijke ging cursus na cursus met Wolf af maar er was eigenlijk niemand die Wolf echt kon helpen. Marijke besloot zelf een aantal opleidingen te volgen om zo haar hond te kunnen ‘lezen’.

Ze begon zelfs een heuse hondenschool waar zij 16 jaar lang verschillende hondencursussen gaf. “Op een gegeven moment kwam ik erachter dat er eigenlijk niks mis was met Wolf maar dat hij alleen supergevoelig was. Gehoorzaamheidstrainingen vond hij te gek en ik deed dan ook al gauw mee met verschillende wedstrijden door heel het land”, legt Marijke uit.

Gehoorzaamheidstraining

Maar Wolf werd ouder en met zijn 16 jaar werd het trainen minder. Marijke ging opzoek naar een maatje voor Wolf en een nieuw trainingsmaatje voor haarzelf. Het werd DJ, een prachtige kruising witter herder met Duitse herder. “Bij de fokker bleef er 1 pup in de hoek zitten. De betreffende pup bleef bij dochter van de fokker zitten. Toen wist ik die hoort bij mij. Hij was zo gericht op die dochter”.

Marijke ging vijf keer op gehoorzaamheidstraining met DJ maar haar trouwe viervoeter vond het maar niks. Jeroense ging toen 1 op 1 trainen met DJ. “Ik leerde hem daardoor door en door kennen. We gingen regelmatig naar het bos en op een gegeven moment kwamen we iemand tegen die aan het speuren was naar een vermist hondje. DJ had nog nooit gespeurd maar bleef rondjes draaien rond een houtstapel. Daar bleek het vermiste hondje onder te zitten’, vertelt Marijke trots. Nog enigszins sceptisch of de vondst geen toevalstreffer was heeft Marijke het speuren doorgezet. Voor stichting Thon speurt het tweetal regelmatig naar vermiste honden tot grote vreugde van DJ.

Speuren

Als het duo gebeld wordt om te speuren zorgt de eigenaar van de vermiste hond altijd voor een geurbron. Marijke en DJ gaan samen naar de plaats waar de hond voor het laatst gezien is en vanaf daar pakt DJ het spoor op. Maar wie denkt dat ze altijd de hond terugvinden heeft het mis.

“Het is zelden dat een speurhond ook daadwerkelijk de vermiste hond terugvindt. Wel geven ze het gebied aan waar de hond is geweest, de menselijke speurders kammen dan vervolgens dat gebied uit’, legt Marijke uit.

Bregje Kop
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief