Werkzaamheden voor de nieuwe Dokbrug, waar het straks mooi rondstruinen wordt.
Werkzaamheden voor de nieuwe Dokbrug, waar het straks mooi rondstruinen wordt. Foto: Annet Eekman

Scheldekwartier krijgt ruw flaneergebied

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Wanneer de bouwprojecten in het gebied Scheldewerf in het Scheldekwartier klaar zijn, richt de gemeente Vlissingen de openbare ruimte in. “Het wordt een flaneergebied met een ruw, industrieel karakter”, vertelt wethouder John de Jonge.

De Scheldewerf is het gebied bij de Timmerfabriek en Machinefabriek, tussen de nieuwe stadshaven en de De Willem Ruysstraat. Wie hier straks wandelt, kan via de nieuwe Dokbrug een ‘rondje Dok’ maken.

De gemeente heeft een ‘robuuste’ openbare ruimte voor ogen, die is vormgegeven als een doorlopende kade, staat in een gemeentelijke nota over de Scheldewerf. ‘Het krijgt een industrieel karakter, verwijzend naar de voormalige scheepswerf.’ De auto is te gast in dit voetgangersvriendelijke gebied.

Mozaïek

‘De inrichtingselementen hebben een industrieel, maritiem karakter. De bestaande kraanbaan en spoorlijn worden ingepast, er komen stoere industriële zitelementen, een mozaïek van verschillende bestratingsmaterialen en cortenstalen plantenbakken.’ Groene elementen en bijzondere plekken onderstrepen de verblijfsfunctie - zo komen er terrassen - en maken het gebied aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. “Vanwege de klimaatadaptie komt er meer groen in het gebied, zoals bomen en gras, maar het industriële karakter blijft leidend”, vertelt De Jonge.

In een later stadium wil de gemeente bijeenkomsten gaan houden waarbij belangstellenden de plannen voor het openbare gebied kunnen bekijken en kunnen meedenken over het ontwerp.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief