Foto: Humphrey Hekhuizen

Maarten Huijsmans staat soms nog versteld van zichzelf

HOOGERHEIDE - Onder de kenners schieten de superlatieven te kort om de prestaties van duivenmelker Maarten Huijsmans te omschrijven. De 30-jarige inwoner van Hoogerheide was dit seizoen op de vluchten tot 500 kilometer niet te kloppen.


Het is niet dat zijn prestaties uit de lucht komen vallen. De duiven uit Hok Huijsmans doen al jaren van zich spreken. Zo was hij op de vluchten tussen de 100 en 500 kilometer in 2015 tweede nationaal kampioen, in 2016 eerste nationaal kampioen, in 2017 opnieuw tweede nationaal kampioen en in 2018 derde nationaal kampioen.

Exemplarisch

Dit jaar was Maarten Huijsmans, lid van De Luchtklievers in Hoogerheide, opnieuw eerste nationaal kampioen. Het was zelfs voor zijn doen een uitzonderlijk goed jaar. Hij brengt één van de laatste wedstrijden in herinnering, die exemplarisch was voor het seizoen. “Ik had 45 duiven meegestuurd. Daarvan vielen er 39 in de prijzen. Dat heeft iemand in de buurt hier nog nooit gedaan”, zegt de zelfverzekerde, maar bescheiden duivenmelker. “Het is leuk dat je zoiets presteert. Soms sta ik er zelf ook nog van versteld.”

Sporthelden

Een Nederlands duivensportblad was lyrisch over het seizoen van Huijsmans, die zich nationaal midfond kampioen van het Neerlands Postduiven Orgaan (NPO) mag noemen. “Het is jammer dat de duivensport geen nationaal aanzien heeft, want anders zou deze melker in een illuster rijtje met grote sporthelden staan”, schreef de journalist.

Ook anderen hebben zijn prestaties opgemerkt. Zo is er een boek over hem en de duivensport in de maak en verscheen eerder dit jaar al een film van Koerier Duivenfilms. Daarin vertelt hij over zijn manier van werken en belicht hij een aantal van zijn topduiven, zoals Miss Universe, Super Cees en Doutzen.

Kaasboerderij

Net als andere topsporters is Huijsmans dagelijks met zijn sport bezig. Elke ochtend staat hij vroeg op om zijn duiven te verzorgen, voordat hij naar zijn werk op kaasboerderij De Zuidgeest gaat. De hokken zijn tot in de puntjes verzorgd, de duiven krijgen afgemeten hoeveelheden speciaal voer en trainen elke dag precies voldoende. Alleen het beste is goed genoeg voor zijn duiven.

Kwaliteit

Huijsmans’ manier van werken betaalt zich uit. “De kwaliteit van de duiven verbetert nog elk jaar. Ik ben ook nog strenger gaan selecteren. Dat komt de kwaliteit ten goede. Ik leer mijn duiven ook nog steeds beter kennen en kom steeds dichter in de buurt van het ideaalbeeld.” Of hij zichzelf na dit oppermachtige seizoen nog kan verbeteren weet hij niet. “Soms denk ik wel eens: ‘Ik verkoop alles en begin weer helemaal vanaf nul, maar dat wil ik eigenlijk ook niet. Ik neem liever geen afscheid van mijn goede duiven. Ik heb er ook nog veel te veel plezier in.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES