De reguliere mondzorg wordt ook in de gemeente Woensdrecht weer opgestart. FOTO SHUTTERSTOCK
De reguliere mondzorg wordt ook in de gemeente Woensdrecht weer opgestart. FOTO SHUTTERSTOCK (Foto: )

De telefoon staat roodgloeiend bij de tandartsen

WOENSDRECHT – Sinds de overheid maatregelen heeft genomen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben de tandartsen het rustig gehad. Alleen voor acute mondzorg waren ze bereikbaar, reguliere afspraken gingen niet door. Nu de alles weer wordt opgestart, zal ook voor tandartsen het werk anders zijn.


In de gemeente Woensdrecht zijn meerdere tandartspraktijken en mondhygiënisten actief. De afgelopen weken waren voor hen een vreemde gewaarwording, zo ook voor tandarts Matti Wevers uit Huijbergen. “Het is heel raar om je planning en normale zorgritme door iets van buitenaf en in feite ook deels door de overheid te laten bepalen. Aan de andere kant gaat het om een bedreiging waar we, zeker in de 32 jaar dat ik in het vak zit, dagelijks mee bezig zijn: het zo optimaal mogelijk inzetten van infectiepreventie, voor je patiënten, maar ook voor je medewerkers en jezelf. Ik ben opgeleid in de periode dat HIV zich over de wereld verspreidde. Toen werd nog duidelijker dat, zoals nu, een hoop bedreigingen zich in de mond kunnen nestelen. En dat is nou net ons werkgebied.”

Lockdown

In de afgelopen periode hebben de tandartsen veel afspraken moeten verzetten, spoedafspraken waren er echter amper bij Wevers. “In de afgelopen vier weken zijn er in onze praktijk zes spoedafspraken geweest. Sommige dagen namen collega’s voor me waar, maar ook toen is er weinig gebeld. De reguliere afspraken zijn verzet, sommigen zelfs twee keer toen de gedeeltelijke lockdown werd verlengd.”

Zelfbescherming

Om mondzorg te kunnen blijven verlenen hebben de tandartsen diverse maatregelen getroffen. “We zijn direct op zoek gegaan naar beschermingsmiddelen die het level van infectiepreventie en zelfbescherming zouden verhogen, maar daar was al snel niet meer aan te komen of tegen een minimaal tien keer hogere prijs. Inmiddels hebben we alles binnen en zelfs een beetje voorraad. Nu de reguliere mondzorg weer wordt opgestart volgen nadere maatregelen, zoals een optimale planning om te voorkomen dat er te veel mensen in de wachtkamer zitten. Onze wachtkamer is namelijk klein. Mochten afspraken uitlopen, dan hebben we onder meer een tentje buiten.”

Maatregelen

Bij Mondzorg Woensdrecht start de reguliere mondzorg op woensdag 29 april. Ook hier worden diverse maatregelen genomen. Naast een strikte controle op de anderhalve meter afstand desinfecteert een medewerker bij binnenkomst de handen en neemt met een scanner de lichaamstemperatuur op. Voor de behandeling moeten patiënten de mond spoelen met waterstofperoxide één procent. Na elke behandeling worden de behandelkamers schoongemaakt. De behandelaar en assistent dragen naast het mond-neuskapje en beschermbril nu ook gezichtsschermen. De reguliere mondzorg wordt bovendien alleen opgestart voor mensen die niet tot een risicogroep behoren. TeamGeest werkt voorlopig alleen op afspraak, waarbij patiënten indien mogelijk zonder begeleiding moeten komen. Afrekenen kan met de pin.

Bewust

Inmiddels staat de telefoon roodgloeiend bij Wevers. “Niet alleen voor reguliere zorg, maar ook mensen die afgelopen weken van alles hadden, variërend van een kapotte vulling tot een afgebroken stukje tot een gevoelig kiesje. Mensen hebben bewust gewacht, ook al wisten ze dat we wel open waren. Tijdens de eerste weken van de lockdown had ik veel meer telefoon verwacht van mensen met problemen, maar dat is dus niet gebeurd.” De tandartsen gaan graag weer aan de slag: “We blijven zorg verlenen als altijd met niet alleen aandacht voor alles in de mond maar ook voor de mens eromheen. We blijven plezier in het vak en in het leven zelf houden.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES 

Vacatures

Orderpicker m/v

Tholen

Projectleider hoveniersbedrijf

Tilburg

Teamleider transport en opslag

Zevenbergen

Triagist op de Huisartsenposten

Breda, Etten-Leur, Roosendaal en/of Bergen op Zoom

Vrachtwagenmonteur

Moerdijk