De vrijwilligers die werken aan de mountainbikeroutes.
De vrijwilligers die werken aan de mountainbikeroutes. Foto: Humphrey Hekhuizen

Smalle paden en hoogteverschillen zijn kenmerken van ATB-routes

Door: Eugene de Kok Algemeen

OSSENDRECHT- Fiets- en wielergemeente Woensdrecht kende één blinde vlek: mountainbikeroutes. Hier komt dit najaar verandering in. Afgelopen zaterdag staken vrijwilligers de handen weer uit de mouwen. “We zijn blij dat alle vergunningen nu rond zijn”, vertelt coördinator Jan Weverbergh van Grenspark Kalmthoutse Heide.

Plaats van samenkomst was de beheerschuur in de buurt van de Zandvlietseweg vlak bij een grenspaal. Een twintigtal vrijwilligers werkt in wisselende samenstellingen bijna wekelijks aan de mountainbikeparcours.

De vrijwilligers kregen een groen hesje aangemeten voor de herkenbaarheid en er was een hapje en een sapje.

Kilometer

De gemeente Woensdrecht financiert de aanleg van de drie mountainbikeroutes. Deze routes liggen in het Nederlandse deel van het grenspark en zijn tussen de vijf en negen kilometer lang.


Humphrey Hekhuizen

Verbindingslus

Daarnaast wordt een grensoverschrijdende verbindingslus aangelegd van veertig kilometer om het grenspark heen. “Het is dus mogelijk via deze verbindingslus alle drie de routes te fietsen, maar je kunt de routes ook apart doen”, verklaart Jan Weverbergh. Op de vernieuwde website staat een kopje ‘mountainbike’. "Hier zijn de routes te vinden zodra ze helemaal af zijn. Ze moeten nog bepijld worden en er zijn veiligheidscontroles nodig. Dit laatste houdt bijvoorbeeld in het snoeien van uitstekende takken.”

Smal

Dat de drie mountainbikeroutes in het Nederlandse deel liggen, heeft ermee te maken dat hier meer bosgebied is. Vrijwilliger René den Hartog legt uit wat de kenmerken zijn van een mountainbikeparcours. “Typisch zijn de smalle paden, de singletracks, waar je niet zomaar een ander kunt inhalen. Verder zijn hoogteverschillen en veel aandacht voor het bochtenwerk belangrijke kenmerken.”

Gepassioneerd

Roosendaler Den Hartog is zelf al ruim twintig jaar een gepassioneerde mountainbiker. Hij reikt ideeën aan om de routes spannender en veiliger te maken. Hij benadrukt dat de meeste mountainbikers hart hebben voor de natuur. “We genieten al fietsende van het bos en de natuur.”

Recreatiestromen

Coördinator Weverbergh onderstreept op zijn beurt dat de aanleg van mountainbikeroutes zorgvuldig gebeurt met oog voor de natuur, die bestaat uit heide, bossen, vennen en duinen . “Er wordt niet gefietst op plekken waar de natuur kwetsbaar is en er schade kan ontstaan. Verder streven wij ernaar de verschillende recreatiestromen te scheiden.”

Weverbergh bedoelt hiermee dat voor de verschillende gebruikers van het grenspark, zoals wandelaars, fietsers en ruiters, aparte routes zijn uitgezet door vrijwilligers. “Het is de bedoeling dat de diverse tracés elkaar zo min mogelijk kruisen. Waar dit toch gebeurt, plaatsen wij waarschuwingsborden óf we creëren een bocht, zodat een fietser vaart móet minderen.”

Informatie

Meer informatie is te vinden op de website van het natuurgebied op de grens van Nederland en België. Zie www.grensparkkalmthoutseheide.com.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief